До Дня української писемності та мови Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник презентував у кулуарах Верховної Ради України експозицію «Києво-Печерська Лавра. Святиня України», де можна побачити два унікальні раритети — напрестольні книги Євангелія в срібних окладах друкарні Києво-Печерської Лаври кінця ХVІІ — початку ХVІІІ ст., до яких належить напрестольне Євангеліє, що було надруковано в Києво-Печерській Лаврі у 1707 році в часи гетьманства Івана Мазепи.

Раритетність книги полягає в тому, що це перше й єдине серед кириличних друків видання Євангеліє-апракос (у перекладі з грецької — тижневий).

Як зазначив в. о. генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Рудник, ці стародруки досі майже не експонувалися за межами музею, оскільки потребують особливої охорони.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Євгеній Брагар висловив подяку працівникам заповідника за можливість побачити унікальні раритети.

У парламентських кулуарах також розгорнуто фотовиставку «Києво-Печерська Лавра. Святиня України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут