Про це йдеться у спільній заяві, прийнятій за результатами засідання Комісії Україна — НАТО, що відбулося у Києві в четвер. «Ми закликаємо Росію припинити політичну, фінансову та військову підтримку воєнізованим формуванням та припинити здійснення військового втручання у Донецькій та Луганській областях, відкликати війська, техніку та найманців з території України та повернутися у Спільний центр з контролю та координації», — зазначено в заяві, текст якої наводить прес-служба нашого МЗС. 

Країни — члени Альянсу також підтвердили підтримку вирішення конфлікту на сході України дипломатичними засобами відповідно до Мінських угод, що мають бути повністю дотримані усіма сторонами, в тому числі й РФ.

Комісія Україна — НАТО привітала відведення військ навколо Станиці Луганської і наголосила на підтримці зусиль із запровадження процедури відведення на інших визначених територіях як частину загальних зусиль із повного виконання Мінських угод.

Окремо країни Альянсу засудили й підтвердили невизнання незаконної анексії Криму Росією. «Ми закликаємо Росію повернути Україні контроль над Кримом. Ми засуджуємо постійне і широкомасштабне нарощування військового потенціалу Росії у Криму, що є частиною загальної моделі агресивних дій Росії у регіоні», — наголошується у заяві.

Країни — члени НАТО також привітали триваючі зусилля України щодо процесу розслідування об’єднаною слідчою групою збиття Боїнга 777, факт повернення додому 24 українських військовослужбовців та ще 11 в’язнів, яких утримували в РФ, а також висловили сподівання на подальший прогрес у реформуванні сектору безпеки та оборони.

Стосовно подачі Україною заявки на ПДЧ у тексті зазначено: «У світлі підтверджених Україною прагнень до членства в Альянсі ми дотримуватимемося наших рішень, ухвалених на Бухарестському саміті й подальших самітах».

Окрім того, країни — члени НАТО закликали нашу державу повністю запровадити рекомендації та висновки Венеціанської комісії щодо закону про мову. Україна зобов’язалася це зробити. Саме через цей пункт Угорщина наклала вето на спільну заяву і лише за кілька годин до зустрічі в Києві, порушивши всі можливі дедлайни, розблокувала її. Будапешт вимагав, щоб текст заяви обов’язково містив пункт, що стосується конфлікту Києва та Будапешта — через мовну статтю в українському законі про освіту. В останній момент вимоги Угорщини було враховано.

Водночас учора міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на брифінгу щодо підсумків візиту Північноатлантичної ради до України спростував слова угорського керівництва про нібито за-
блоковане Угорщиною рішення комісії Україна — НАТО. За його словами, твердження його угорського колеги Петера Сійярто, що вони ветували рішення комісії Україна —НАТО, стали несподіванкою для Києва. «Не все було зрозуміло навіть нам у МЗС — я кажу про заяви міністра Сійярто про те, що вони спершу заблокували рішення, а потім погодилися на нього. Адже на момент приїзду в Україну нам передали документ як погоджений», — сказав він. Наша країна, як за-
уважив Пристайко, не висувала жодних додаткових вимог і не заперечувала проти «угорського» пункту, де згаданий закон про освіту, адже Україна готова виконувати рекомендації Венеціанської комісії, тому в угорської сторони не було підстав говорити про блокування.

На тлі цієї ситуації очільник МЗС Вадим Пристайко в інтерв’ю ТСН.ua анонсував зустріч між Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Він зазначив, що наразі оперативно планується також зустріч на рівні глав МЗС, хоч формат може і змінитися. За його словами, Київ не сподівається розв’язати всі питання за один раз, але прагне змінити рівень наративу цього діалогу і «врешті-решт вийти на нормальний рівень».