На знімку: поліетилен перетворюють на порошок, який змішують з піском і у спеціальних формах закладають під прес — така технологія виготовлення полімерно-піщаної плитки.

Надзвичайно шкідливі для екології і поширені у побуті поліетиленові пакети і плівка є одним із компонентів у її виготовленні.

— Новий цех полімерно-піщаної плитки відкрили на базі сміттєсортувального комплексу, — розповів голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук. — У місті налічується 49 майданчиків із контейнерами для роздільного збирання побутових відходів. Потім їх доставляють на станцію. Частину відходів продаємо. Пакети і плівку почали переробляти на плитку. Частина нової продукції відрізняється за кольором. Для цього майстри використовують спеціальні барвники.

Володимир Ящук пояснив, що з власної плитки вимощуватимуть тротуари та доріжки у райцентрі, а також у селах громади.

Розпочали експеримент з переробкою для таких само цілей твердого пластику. Йдеться про ємкості від мийних та косметичних засобів.

— Наша плитка має деякі переваги перед     тією, що виготовляють з цементу, — розповідає керівник виробничої дільниці Юрій Степанюк. — У неї посилений елемент стійкості, зокрема, до перепадів температур повітря, солей і вологи, а також до стирання.

Нова лінія є прикладом удосконалення роботи з побутовими відходами, що веде до зменшення їх на полігонах. Досвід Іллінецької ОТГ поширять в інших районах області, найперше у тих, де мають сміттєсортувальні станції чи комплекси.

Фото з сайту Іллінецької ОТГ.