Акціонерне товариство «Укрпошта» припиняє продаж лотерейних квитків з 1 листопада 2019 року у зв’язку з можливою легалізацією грального бізнесу в Україні. Про це у соцмережах повідомив очільник компанії Ігор Смілянський.

З цього приводу пригадався бородатий анекдот. Багато років біля банку чоловік продає насіння. Всім, хто до нього звертається з проханням позичити незначну суму, той, звісно, відмовляє, мовляв, не можу: у мене договір з банком! Банк не торгує насінням, а я не даю кредити!

Виходить, нам залишається сподіватися, що наступним кроком «сильної особистості» Ігоря Смілянського, як його називають в уряді, перш ніж він обійме «амбітнішу», за словами прем’єра Гончарука, посаду, стане відмова «Укрпошти» від конкуренції з торговельними мережами: поштарі вже не торгуватимуть ковбасою, туалетним папером, мийними засобами та іншим залежаним товаром.

Тим часом міжнародні компанії — виробники сигарет — погрожують піти з України і відмовляються купувати у держави замовлені акцизні марки. Причина — скандальна поправка до законопроекту 1049, яка перерозподіляє доходи на тютюновому ринку.

Така законодавча ініціатива була поспішною, а спроби бізнесу знайти хоч якесь техніко-економічне обґрунтування новацій — безуспішними.

Про це заявив президент Української спілки промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах: «Ця проблема зачепила не тільки тютюнову галузь... приймається багато поспішних законопроектів, котрі містять ризики для українського бізнесу та аж ніяк не приваблюють інвесторів», — сказав лідер української ділової спільноти і додав, що за минулий рік галузь сплатила до бюджету 47 млрд грн податків. Тут представлені серйозні гравці, котрі мають визнання на міжнародних ринках. Їхня діяльність є прозорою. А ось запропоновані новації, якщо почнуть діяти, призведуть до збільшення обсягів тіньового ринку... Втрати бюджету через «тінь» становитимуть 7—8 млрд грн, а падіння виробництва в секторі — до 25%, або ще мінус 5 млрд грн коштів до бюджету.

Поки що, попри обіцянки урядовців знайти вихід з ситуації і розв’язати проблему, тютюнова фабрика «B.A.T.-Прилуки», що входить до міжнародної групи компаній «British American Tobacco», зупинила виробництво.

А в уряді, перейнявшись низькою рентабельністю «Укрспирту», вже замахнулися на галузь. За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова, було вирішено, що потрібні радикальні зміни. Нині, як оцінюють у міністерстві, втрати становлять майже 10 млрд грн незібраного акцизу.

Президент Зеленський вніс як невідкладний законопроект щодо реформування спиртової галузі. Він скасовує монополію на спирт від початку 2020 року, дозволяє будівництво нових заводів та приватизацію існуючих. А також створює систему ліцензування з боку держави та обмежує імпорт до 2022 року.

Експерти ж стверджують, що ще у недалекому минулому про нашу монополію із заздрістю писали в оглядах ринку алкоголю... Особливо показовим є досвід України, де в 2003 році при монополії на виробництво спирту (монополіст «Укрспирт», що належить державі) було введено єдину ставку акцизу на спирт. Першого ж року надходження акцизів і податків збільшилися на 60%, а за два роки подвоїлися. Зростання галузі дозволило українським виробникам почати успішну міжнародну експансію...

Кому цікаво — «поґуґліть». Але, схоже, щось тут не так...

Підсумовував Віктор БОНДАР.