Сарненчанка Світлана Волкова на прийомі у народного депутата України Сергія Литвиненка.

Народний депутат України Сергій Литвиненко спілкується з мешканцями Сарн, які прийшли до нього на прийом.

Фото автора.

Народний депутат України від 156-го виборчого округу (Сарненський, Березнівський і Костопільський райони Рівненщини) Сергій Литвиненко, працюючи у своєму окрузі, спочатку прийняв перших відвідувачів в офісі у Сарнах (він по вулиці Широкій, 20, у приміщенні райспоживспілки, 3-й поверх). Уже з 8-ї години на особистий прийом прийшли декілька відвідувачів. Олександра Холодович порушила питання будівництва школи в Цепцевичах, яке, схоже, обіцяє стати довгобудом. Розповіла про комунальні поневіряння жителів Дослідної станції. Окрім того, в сарненців були прохання посприяти в лікуванні захворювання очей і виданні книжки.

Потім Сергій Литвиненко поїхав по селах Сарненського району. Побував у Тинному, Немовичах, Зносичах, Вирах та Чабелі, вислухав проблеми, що є в цих селах.

Жителям Тинного потрібна дорога (за попередніми підрахунками, на 15 кілометрів необхідно понад 100 мільйонів гривень). Уже давно є й проектно-кошторисна документація. Тож жителі Тинного просили посприяти, щоб будівництво дороги внесли до переліку робіт на найближчий час. «Буде дорога — прийдуть й інвестиції», — впевнені селяни. Приміром, на їхню думку, перспективним є розробка родовища глини на хуторі Бердуха. Там, за словами місцевих мешканців, колись працював цегельний завод. Але бездоріжжя нівелює будь-який розвиток села і руйнує плани щодо виробництва.

Тиннівці розповіли народному депутату, що після об’єднання в Немовицьку ОТГ у селі оптимізували дільничну лікарню. Вона обслуговувала понад вісім тисяч жителів Тинного та інших сіл. Нині тут діє амбулаторія. А в Тинному проживають більш як п’ять тисяч осіб. Тому необхідний стаціонар хоча б на декілька ліжок. А ще тут щороку народжуються понад сотня малюків, тому потрібен і педіатр. Батьки сподіваються, що незабаром почне працювати і дитячий садочок. Його ремонт уже на завершальній стадії. І як завжди бракує коштів, щоб обладнати заклад усім необхідним, пояснив заступник голови Немовицької ОТГ Олександр Шмалюх.

Якщо в Тинному функціонує одна з найбільших сільських шкіл країни з педагогічним колективом у 100 вчителів і з 938 учнями, то в Зносичах понад 400 школярів навчаються у дві зміни — не вистачає приміщень. Староста села та місцеві жителі, які прийшли на зустріч із народним депутатом, просили допомогти завершити ремонт другого поверху Будинку культури, що його виділили під початкову школу. На це потрібно ще 1,5 мільйона гривень.

Про свої проблеми народному депутату розповіли і жителі Немовичів. Серед найнагальніших — дороговартісне, на їхню думку, будівництво дороги і тротуару на вулиці Захисників Вітчизни, воду з якої відвели просто на садиби місцевих жителів. А ще поскаржилися, що новосели вже десяток років не можуть електрифікувати свої будинки.

У селі поруч із садочком розпочали добудовувати школу. Територія невелика, тож потрібно було, наголосили місцеві активісти, придбати земельну ділянку, що межує з розпочатим будівництвом. Бо якщо цього не зробити, то діти не матимуть майданчика, де б могли перебувати під час перерви. Проте домовитися із власником ділянки поки що не вдається.

Приїзд Сергія Литвиненка у Вири супроводжувався шумом і пилом з гранітного кар’єра. Люди обурені тим, що просто в центрі села працівники кар’єра проводять потужні підривні роботи. Як наслідок вибухів — на будинках вирівчан з’явилися тріщини.

Нині вже є вісім таких осель. Про свіже сільське повітря тут давно забули: на вулиці все в пилу. Але страшнішим є велике «літаюче каміння». А саме такі «сюрпризи» періодично залітають від вибухів у найближчі обійстя.

Микола Боровик, двір якого в безпосередній близькості до кар’єра, зауважив, що не було такої інстанції, куди б він не звертався, щоб розв’язати проблему безпеки односельців. Але отримував тільки відписки. Місцеві жителі навіть перекривали трасу, але їх відтіснили правоохоронці й відновили рух транспорту.

Сергій Литвиненко пішов на подвір’я, де будинки руйнують промислові вибухи. Далі — на кар’єр, щоб на власні очі побачити близьке розташування небезпечного для людей виробництва.

А ще вирівчани розповіли про школу, в якій вчаться їхні діти. Розрахована вона лише на 260 дітей, а навчаються 601. Класи, як рукавички, та й розкидані по різних приміщеннях. А на стінах — грибок. Про будівництво нової розмови точаться давно, виготовляли й проектно-кошторисну документацію. Але ситуація так і застрягла на стадії розмов...

На деяких вулицях, розповіли люди, в будинках дуже погана напруга, не витримує побутова техніка — постійно горить, дерев’яні стовпи падають. Але владі і фахівцям установи, що їх обслуговує, до того байдуже. Тож налаштовані рішуче: будь-що відстоювати свої права! Люди просять народного депутата підтримати їх, як вони підтримали його під час виборів.

Проблема школи гостро стоїть і в Чабелі. Нині Чабельська ЗОШ І—ІІ ступенів розташовується в аварійному приміщенні. Але завдяки дітям і вчителям школа охайна й чепурна. Навчаються тут 251 дитина, а вмістити заклад може 125 учнів. Директор Алла Опалько розповіла, що уроки тут проходять з 8-ї ранку, а закінчуються майже о 20-й. Ремонт роблять самотужки. Свій внесок зробили і школярі, які зароблені в лісництві під час канікул кошти передали на ремонт закладу. Одне приміщення зведено в 1961 році, інше — в 1949-му. Немає ні майстерні, ні актового і спортивного залів. А торік в одному з класів впала стеля. Сільська рада виділила кошти на виготовлення проекту будівництва нового закладу. І ось улітку пафосно заклали фундамент нової школи на 320 учнів. Але справа далі не пішла. Кошти на будівництво мали надійти з Державного фонду регіонального розвитку. Сергій Литвиненко пообіцяв посприяти у відновленні будівництва, а також особисто перевірити ефективність використання виділених на спорудження фундаменту коштів.

У кожному населеному пункті в людей проблеми схожі. Школи, дитячі садочки, дороги — це те, що найбільше турбує людей. І вони щиро про це розповідали народному депутату. А він уважно вислухав усіх, за можливості пообіцяв допомогти, в межах компетенції народного депутата. Розповів і про свою роботу у Верховній Раді.

А в Сарнах увечері у міському парку на Сергія Литвиненка чекали юні любителі екстремальної їзди на велосипедах. Вони подякували народному депутату за чудовий ролердром, що встановили за його сприяння.