Олександр Літвінов, член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Андрій Клочко, голова комітету, Олена Шуляк, заступник голови комітету, Олександр Аліксійчук, член комітету.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів слухання: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів». Участь у заході взяли народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, забудовників, фінансових установ, професійних асоціацій, громадянського суспільства, інвестори, експерти та інші.

«Відповідно до Конституції держава створює умови, за яких громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Це положення Конституції є фундаментом для формування моделі українського законодавства щодо набуття права на житло. Проте практика показала, що наявні законодавчі механізми інвестування в будівництво житла потребують удосконалення», — наголосив, відкриваючи засідання, голова комітету Андрій Клочко. Тож, за його словами, на базі комітету створили майданчик, щоб започаткувати процес законодавчих змін, які дозволять у майбутньому не допустити появи нових недобудов та розробити новий законодавчий механізм розв’язання проблеми завершення будівництва вже наявних довгобудів.

Масштаб цієї проблеми вражає й стосується не лише так званої київської агломерації — Києва та області, а й практично всіх великих міст України, додала заступник голови комітету Олена Шуляк.

«Щороку українці інвестують у купівлю житла на первинному ринку понад 36 млрд грн. Ми багато говоримо про захист зовнішніх інвестицій і зовсім нічого про те, як захистити звичайного громадянина і його власні кошти. Нині вже нараховується 200 тисяч ошуканих сімей. А для того, щоб забезпечити житлом лише ошуканих інвесторів столиці, потрібно понад два мільйони квадратних метрів житла», — зауважила народний депутат.

Загалом проблематику ошуканих інвесторів можна розділити на дві групи. Перша — як унеможливити незаконні будівництва житла. Друга проблема глобальніша: «Немає чіткого механізму, що робити з довгобудами. Кожен будинок — це унікальна ситуація, і немає простого рецепта для вирішення цього питання. Нині Міністерство розвитку громад та територій уже провело першу зустріч з інвесторами, народними депутатами. Очевидно, на їхні плечі ляже створення робочої групи за участю всіх зацікавлених сторін, для того, щоб законопроект щодо вирішення питання довгобудів було внесено незабаром», — додала Олена Шуляк, зазначивши, що потрібно створити такі механізми, щоб всі інвестори отримали належну законодавчу підтримку.

Народний депутат Олександр Аліксійчук акцентував увагу на існуванні різних моделей фінансування будівництва, зауваживши, що договори купівлі-продажу майнових прав, попередній договір купівлі-продажу, участь у будівництві через членство в кооперативах тощо з точки зору законодавства не є інвестиціями і їх надзвичайно складно захистити. У такому випадку, додав він, людям залишається сподіватися лише на те, що забудовник є добросовісним.

«На жаль, більшість громадян вкладають свої кошти в будівництво саме за цими схемами, не оцінюючи при цьому ризики, через це й маємо «Еліта-Центр» у Києві, «Альянс» в Одесі та інші будівельні афери», — зауважив О. Аліксійчук.

Аби захистити права таких постраждалих вкладників, по-перше, потрібно напрацювати законопроект, який унеможливить такі довгобуди. На думку депутата, цю проблему можна розв’язати швидше, якщо, зокрема, проводити так званий лікнеп для потенційних вкладників у будівництво житла.

По-друге, з метою уникнення появи довгобудів має бути уніфіковано відповідне законодавство і створено сприятливий клімат для входження на ринок чесних забудовників. Можливо, варто навіть подумати про створення Фонду гарантування інвестиційних вкладів.

За словами директора юридичного департаменту Міністерства розвитку громад та територій України Ольги Чепелюк, станом на сьогодні існує 150 проблемних об’єктів житлового будівництва. Найбільше їх у Києві — 51, Київській області — 23 та Одеській області — 14. «Але зважаючи на кількість звернень, які надходять до міністерства, ми розуміємо, що ця статистика дуже приблизна», — зауважила вона.

За її словами, нині в міністерстві вже є певні напрацювання, які можуть лягти в основу законопроекту, який би зміг врегулювати питання довгобудів на території України. До того ж у цих довгобудах є й державні кошти. Яскравий приклад — ЖК «Приозерний» по вул. Здолбунівській (Київ). У будівництво інвестовано державні кошти в рамках програми молодіжного житлового кредитування. Понад 40 квартир отримано за умови пайової участі 70 на 30. Тож постраждалим інвестором може бути не лише приватна особа, а й держава.

Це лише перша зустріч усіх зацікавлених сторін, але точно не остання. Зрештою, всі слушні зауваження та пропозиції, висловлені під час комітетських слухань, будуть враховані у рекомендаціях та знайдуть своє відображення і в новому законодавстві.