Наступна ділянка — Петрівське

Ворог за добу (дані штабу ООС на 5.11) 20 разів обстріляв позиції ЗСУ на Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 82 та 120 мм, озброєння БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Розведення сил у Петрівському, яке мало розпочатися 4 листопада, відтерміновується через зафіксовані раніше обстріли. Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час спільного з главою МЗС Естонії Урмасом Рейнсалу брифінгу у понеділок, повідомляє Укрінформ.

За його словами, щойно буде досягнуто семи днів тиші, українська сторона буде готова до наступного етапу розведення. Водночас міністр наголосив, що із розведенням сил у Петрівському буде завершено виконання всіх передумов для проведення зустрічі лідерів країн «нормандського формату».

Того ж дня у Краматорську розповіли, як відбуватиметься розведення сил та засобів у районі Богданівка — Петрівське. Командувач ОС генерал-лейтенант Володимир Кравченко під час прес-конференції вкотре наголосив на нинішній офіційній позиції Києва: розведення військ — це не відступ української армії. Ідеться про розведення військ на ділянках завдовжки 3 км, тоді як загальна довжина лінії розмежування станом на сьогодні сягає майже 410 км. За його словами, процес розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення має на меті передусім запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні, а також зберегти життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України. Так, після відведення військ з обох боків буде створено район безпеки. Війська будуть відведені не менше як на 1 км з обох боків, що значно зменшить можливість ведення прицільного вогню зі стрілецької зброї. Саме це має убезпечити місцеве населення від ворожих обстрілів.

Механізм розведення військ уже відпрацьовано у Станиці Луганській та Золотому на Луганщині, дзеркальне розведення відбувається у рамках Мінських домовленостей, затверджених у лютому 2015 року.

Своєю чергою голова Донецької ОДА Павло Кириленко підтвердив, що облдержадміністрація виконає свою частину роботи в рамках загального державного плану з досягнення миру. Обласна влада продовжує надавати допомогу цивільному населенню, забезпечує нормальне функціонування населених пунктів.

«Людей напризволяще ніхто не покине, вони так само відчуватимуть на собі турботу української держави, як і інші населені пункти, що не увійдуть у так звану зону розведення. Ми тісно співпрацюємо з військовим керівництвом, і у разі потреби спільно розв’язуємо проблеми, що виникають. Ми повністю довіряємо керівництву ООС, упевнені у його здатності реагувати на можливі зміни оперативної ситуації. Запевняю вас і все українське суспільство: у нас усе під контролем — і у військовому плані, і у питаннях захисту мирного населення», — наголосив Павло Кириленко.

Очільник області запевнив, що військово-цивільні адміністрації в Донецькій області продовжать роботу в звичайному режимі після розведення військ на ділянці Богданівка — Петрівське.

Штаб ООС наголошує, що згідно з Мінськими домовленостями умовою початку розведення сил і засобів є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб.