Ці документи встановлюють нові правила користування реєстраторами розрахункових операцій (РРО) та так званий кешбек — нагороду покупцям за інформацію про неправильно оформлений чек.

Організатори акції вважають, що закони   № 128 та № 129 — це лише черговий, не перший і не останній, крок на шляху до ліквідації спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, йдеться про два документи — Закон № 128 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (законопроект  № 1053-1) та Закон № 129 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (законопроект  № 1073). Обидва було ухвалено народними депутатами 20 вересня.

Учасники акції вимагали зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським, аби той вислухав їхні аргументи. Деякі активісти навіть намагалися влаштувати лежачий пікет, який правоохоронці розігнали силою. За свідченням телеканалу «Прямий», проти них було застосовано сльозогінний газ.

Водночас Прем’єр-міністр Олексій Гончарук дням в ефірі «Свободи слова» на ICTV запевнив, що нове регулювання діяльності фізичних осіб — підприємців (ФОП) стосуватиметься лише великих компаній і не створюватиме складнощів для малого бізнесу.

«Я абсолютно не погоджуюся з тим, що хтось знищує ФОПи. Ця істерія спеціально насаджується окремими людьми й підіймається в певній площині, щоб ввести людей в оману. Держава не буде переслідувати, не вводитиме надважкі умови для малих ФОПів. Наша мета в тому, щоб великі й середні компанії припинили вдавати зграйки ФОПів», — зазначив Олексій Гончарук. Він наголосив, що великі компанії повинні змінювати бізнес-модель та почати наймати людей офіційно.

Вл. інф.

Фото: visnuk.com.ua