На Львівщині два міста хімічної промисловості перед настанням холодів опинилися в критичній ситуації.

У 2018 році Новояворівську і Новороздільську ТЕЦ, які належали фірмам братів Богдана й Ярослава Дубневичів, у зв’язку з махінаціями з газом та розслідуванням кримінальних справ передали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). За інформацією слідства, компанії «Енергія — Новий Розділ» та «Енергія — Новояворіськ» штучно завищували обсяги спожитого населенням тепла, щоб отримувати більше дешевого газу. Чотирьох працівників цих фірм звинуватили в крадіжці газу на 1,4 млрд грн.

Після арешту активів роботу ТЕЦ мала забезпечити нова компанія — «Гарант Енерго М». Та з приходом нового управителя на цих об’єктах почалися проблеми, що призвели до зриву опалювального сезону.

І новий сезон теж на межі. Голова Новороздільської міської ради Андрій Мелешко написав заяву про відставку і пішов на лікарняний. Він, очевидно, не хоче нести відповідальність за місто, бо ситуація справді критична. Працівники ТЕЦ півроку не отримували зарплату, не підписано договір на постачання газу, не погашено минулорічні борги. Майже 60 тисяч мешканців Нового Роздолу і Новояворівська можуть опинитися без тепла.

Львівська ОДА виділила частину коштів з резервного фонду і звернулася до міського голови Львова з проханням допомогти двом містам розв’язати проблеми із запуском ТЕЦ. 18 жовтня обласна комісія з питань НС визнала, що ситуація в містах критична.

Як заявила заступник міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк, Львів допоможе експертними консультаціями, а також надіслав працівників, які долучаться до оперативної ліквідації можливих витоків, коли почнуть запускати тепло. «Сьогодні голові ОДА дуже непросто. Треба буде приймати нестандартні рішення. Головне, погасити заборгованість із зарплати — десь 12 млн грн. І дати тепло, бо люди не винні», — прокоментував ситуацію міський голова Львова Андрій Садовий.