Народні депутати України Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владислав Поляк надіслали колективний депутатський запит до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука через нещодавній спалах дифтерії в місті Ужгороді. Ідеться про необхідність забезпечити належний рівень охоплення вакцинацією та створення колективного імунітету у закладах освіти, а також організацію відповідного контролю під час допуску абітурієнтів і студентів до навчального процесу.

Депутати звертають увагу на те, що рішенням МОЗ торік була скасована необхідність вести медичні картки студентів та зберігати їх у відповідних навчальних закладах, оскільки така практика порушувала право пацієнта на медичну таємницю, передбачену українським законодавством. Окрім того, медична довідка нині не вимагається під час вступу абітурієнтів на навчання у вітчизняних вишах усіх форм власності.

«Не заперечуючи право пацієнта на таємницю про стан здоров’я, важливо зазначити, що відсутність належного контролю і відповідних профілактичних заходів ставить під загрозу не лише його життя та здоров’я, а й інших громадян», — сказано в запиті парламентаріїв.

Тож народні обранці просять кеівника уряду надати інформацію щодо проведення профілактичних і протиепідемічних заходів в Україні, а також поінформувати про реалізацію державних цільових програм у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.

Окрім того, депутати звертають увагу на необхідності забезпечення належного рівня вакцинації та створення колективного імунітету в закладах освіти водночас із відповідним контролем у процесі допуску здобувачів освіти до навчання та навчальної практики.

Звертають увагу народні депутати і на критичну ситуацію з нестачею сироватки, необхідної для лікування дифтерії: «Через відчутну потребу та гостру відсутність сироватки наразі виникла критична ситуація у всіх областях України, а зволікання із сертифікацією та подальшою закупівлею сироватки ставить під загрозу життя і здоров’я наших громадян, викликає загрозу виникнення епідемії в цілій країні».

Доречно нагадати, що позаминулого тижня в обласному центрі Закарпаття зафіксували спалах смертельно небезпечної недуги — дифтерії, на яку захворіли 15 студентів Ужгородського національного університету (див. «Голос України» за 26 і 29 жовтня та 1 листопада). За даними МОЗ, в Україні станом на 28 жовтня зареєстровано 20 випадків дифтерії, із них 18 людей захворіли протягом жовтня.

Фото: radiosvoboda.org