Голова Постійної делегації України в ПАРЄ, голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Єлизавета Ясько (депутатська фракція «Слуга народу») подякувала парламентаріям із країн-партнерів «Балтік плюс» за зустріч у Києві. 

«Це вже третя системна зустріч у форматі «Балтік плюс», де обговорюємо спільний план дій щодо повернення довіри до Ради Європи та, зокрема, її Парламентської асамблеї, — зауважила парламентарій. — Для нас дуже велика цінність у тім, що коли довіра до Ради Європи та її цінностей цього року була підірвана, але наразі маємо дуже чітку єдність країн у форматі «Балтік плюс», Великої Британії. Ми в один голос говоримо про те, що треба працювати над поверненням довіри до цінностей та ефективності Ради Європи». За словами Є. Ясько, під час зустрічі представники парламентів України, Латвії, Грузії та Великої Британії обговорили спільний план дій, який найближчим часом має бути виконано, а вже невдовзі буде проведено консультації з індивідуальними делегатами країн РЄ щодо можливості розширення формату перемовин «Балтік плюс». «Для нас дуже важливо, щоб формат «Балтік плюс» розширювався», — наголосила Єлизавета Ясько. Учасники зустрічі також обговорили правові механізми та інструменти, які можна використовувати для діяльності групи, ситуацію, яка склалася в українській парламентській делегації після оновлення її складу.

«Оптимізм є, бо є підтримка і єдність, сподіваємося на наступні плідні зустрічі, — резюмувала керівник української Постійної делегації в ПАРЄ. — Ми започаткували більше контактів і сподіваємося на продуктивну співпрацю у майбутньому».

Перша зустріч парламентаріїв у форматі «Балтік плюс» відбулася 6 вересня у столиці Латвії Ризі. «Це була зустріч делегацій країн-однодумців, які висловили рішучу підтримку Україні та Грузії, — відзначила голова делегації Парламенту Латвійської делегації у ПАРЄ Інессе Лібіня-Егнере. — Сьогодні це вже третя зустріч, і це не просто зустріч однодумців, а зустріч тих, хто хоче працювати разом, говорити одним голосом. Ми впевнені, що до нас приєднається ще більше країн, і зможемо висловити нашу позицію на підтримку принципів Ради Європи».

«Парламентські делегації мають певні спільні проблеми, зокрема, проблеми Грузії та України спільні в тому, що у них є тимчасово окуповані території, на яких щоденно гинуть люди, і цю негативну динаміку не можна ігнорувати», — зазначила голова делегації Парламенту Грузії у ПАРЄ Тамар Чугошвилі. Парламентарій подякувала колегам із країн Балтії та Сполученого Королівства за підтримку, висловивши сподівання, що формат «Балтік плюс» буде розширено за рахунок інших країн РЄ. «І будемо рішуче виступати і надалі проти окупації наших територій, проти порушення прав людини на цих територіях, — сказала Т. Чугошвилі. — І, сподіваюся, ще більше країн нас підтримуватимуть у рамках Ради Європи».

Голова делегації Парламенту Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у ПАРЄ сер Роджер Гейл висловив думку, що київська зустріч продемонструвала єдність позицій між представниками парламентів. «Для нас усіх є вже зрозумілим, що принципи, на яких заснована Рада Європи та її Парламентська асамблея, були скомпрометовані і навіть були принесені у жертву заради принципів доцільності, — зауважив сер Роджер Гейл. — Однак ми єдині в тому, що нам треба разом працювати для того, щоб знову утвердити і підтвердити принципи, на яких заснована Рада Європи та її Парламентська асамблея. Сподіваємося, що до групи «Балтік плюс» приєднаються й представники інших країн РЄ».

«Ми підкреслюємо, що принципи не можуть бути виставлені на продаж», — наголосив сер Роджер Гейл.

«Балтік плюс» — це неформальна група, яку було створено у ПАРЄ у складі декількох національних делегацій у відповідь на повернення Росії до Асамблеї. За словами керівника Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Єлизавети Ясько, група «Балтік плюс» вирішила збиратися не лише у Страсбурзі.

Як зауважила на минулій погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, українській парламентській делегації у ПАРЄ варто спільно попрацювати над виробленням чіткої позиції і стратегії щодо участі у роботі зимової сесії ПАРЄ. За її словами, серед інших нагальних питань, які потребують особливої уваги, є організація та координація діяльності групи «Балтік плюс», яка солідарна з Україною і послідовно виступає на її підтримку, а також підготовка до візиту в Україну в грудні цього року Генерального секретаря Ради Європи — пані Марії Пейчинович-Бурич.

Фото: zemykolaiv 2019 (facebook)