На знімку: народний депутат Оксана Савчук (друга ліворуч).

«Депутати-мажоритарники ініціювали зустріч, щоб обговорити питання децентралізації, а зокрема, принципи й показники, за якими визначатимуть спроможні громади, — зазначила парламентарій. — Також на порядку денному Верховної Ради є закон щодо передання повноважень із формування ОТГ від обласних рад облдержадміністраціям. Не всі створені об’єднані територіальні громади є спроможними за показниками міністерства та перейдуть на прямі бюджетні розрахунки. Прикарпаття має дуже добрі показники щодо об’єднань, натомість Одещина та Вінниччина, як ішлося на зустрічі, мають низку проблем з об’єднанням. Домовилися про спільні консультації з міністерством, адже є невирішені питання щодо фінансування вже створених ОТГ.

Потрібні додаткові методичні рекомендації щодо моделювання оптимальної мережі надання сервісів та інших послуг в ОТГ».

«Пропонуємо народним депутатам інструмент для ведення діалогу із громадою у своїх округах. Для того щоб надалі, коли наші фахівці поїдуть в області працювати із громадами та ОДА, було розуміння, які ще критерії треба взяти до уваги, щоб громадам було зрозуміліше, для чого потрібно об’єднуватись», — акцентувала Альона Бабак.

Як повідомив виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей, в Івано-Франківській області створено 39 об’єднаних територіальних громад. 30 із них уже отримали від уряду підтвердження своєї фінансової спроможності. У жовтні серед семи нових у країні, визнаних такими самодостатніми та які отримали прямі бюджетні відносини, є Долинська міська ОТГ. Також створено дві міські ОТГ — Коломийська і Калуська. З нового року функціонуватиме Івано-Франківська ОТГ. В шести ОТГ у грудні відбудуться вибори.

Фото надано  Оксаною САВЧУК.