Господарський суд міста Києва ухвалив рішення про відмову в позові фармацевтичної фірми «Дарниця» до Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у справі щодо добре відомого позначення «Корвалол Corvalolum». Таке рішення служителі Феміди винесли 30 жовтня, після заслуховування доводів сторін і повного та об’єктивного аналізу матеріалів справи.

Це свідчить про те, що рішення Апеляційної палати МЕРТ про визнання позначення «Корвалол Corvalolum» добре відомим є законним та обґрунтованим і було прийнято з дотриманням усіх вимог чинного законодавства України. Рішення господарського суду набирає чинності в порядку, визначеному законодавством України.

Нагадаємо, що на ринку фармацевтики битва за «Корвалол» — найгучніший скандал останніх років. Власники компанії «Фармак» переконують: ліки під цією торговою маркою мають право випускати лише вони. «Голос України» вже неодноразово публікував на своїх сторінках матеріали, пов’язані з розглядом судового спору щодо знака для товарів і послуг «Корвалол».

Директор із правового забезпечення АТ «Фармак» Дмитро Таранчук (на знімку) зазначає, що виробляти ліки «Корвалол» може будь-яка фірма, але вона має це робити під власною торговельною маркою.

«АТ «Фармак» виступає за цивілізовану конкуренцію та протягом довгих років захищає свої права на добре відому марку «Корвалол Corvalolum». Ми захищаємо своє право лише на позначення — бренд. Сам лікарський засіб та його складники не захищені патентом, і він не охороняється в Україні з погляду інтелектуальної власності. Аналогічний лікарський засіб може випускати будь-який виробник, який доведе його якість та ефективність і пройде всі необхідні дозвільні процедури. Але під іншою назвою, під своїм власним брендом», — зазначив він.

«Ми доклали багато зусиль, щоб кінцевий споживач розумів, що «Корвалол» — це продукт компанії «Фармак». Згідно із соціологічним опитуванням, приблизно 57% респондентів пов’язують назву засобу саме з нашою компанією. У перший рік, коли наш конкурент вивів продукт на ринок з аналогічною назвою, ми втратили більш як третину наших продажів», — повідомила днями в столиці на прес-конференції директор з маркетингу та продажів АТ «Фармак» Сусана Халілова (на знімку).

Зазначимо, що в середині минулого сторіччя Київським хіміко-фармацевтичним заводом ім. М. В. Ломоносова, правонаступником якого є АТ «Фармак», було прийнято рішення розробити технології та створити серцево-судинний препарат, аналогічний до препарату «Валокордин», який вироблявся в Німеччині. Розробник препарату — старший хімік В. Я. Яковлева. Перша партія лікарського засобу «Корвалол» була випущена 1959 року. Відтоді завод ім. М. В. Ломоносова був єдиним виробником препарату «Корвалол» на території колишнього СРСР. З 1991-го АТ «Фармак» — єдиний виробник цього лікарського засобу на пострадянському просторі. При цьому ТМ «Корвалол» захищена в таких країнах Європи та Середньої Азії: Німеччині, Польщі, Литві, Естонії, Латвії, Білорусі, Молдові, Румунії, Болгарії, Туркменістані, Вірменії, Грузії, Азербайджані, Таджикистані, Киргизстані та Казахстані. Використання знака «Корвалол Corvalolum» загалом підтверджується упаковками за період з 1991-го по 2001 рік включно.