Голова КНР Сі Цзіньпін 5 листопада виступив із програмною промовою на церемонії відкриття другої Китайської міжнародної імпортної ЕКСПО (CIIE).

 


5 листопада у Шанхаї (Східний Китай) відкрилася друга Китайська міжнародна імпортна ЕКСПО (CIIE).

 


Експериментальний зразок «Aircar» показано у виставковій зоні автомобілів у Національному конгресно-виставковому центрі в Шанхаї.

 


Відвідувачі тестують симулятори водіння на стенді «Kia Motors».
 

 

Сі Цзіньпін цього вівторка на другій Китайській міжнародній імпортній ЕКСПО (CIIE) у Шанхаї наголосив на важливості принципу «людство понад усе» і підтвердив прихильність Китаю політиці відкритості.

Голова КНР Сі Цзіньпін закликав різні країни ставити на перше місце забезпечення загального добробуту людства й підкреслив прихильність Китаю політиці відкритості на наступному етапі.

«Економічна глобалізація — це тенденція історії, схожа на великі ріки світу, як Янцзи, Ніл, Амазонка й Дунай, — усі вони біжать уперед бурхливим потоком, і ніщо не може зупинити їхню стрімку течію», — зазначив Сі Цзіньпін на церемонії відкриття другої Китайської міжнародної імпортної ЕКСПО в Шанхаї.

«Ми повинні поставити в основу основ загальне благо людства, а не ставити власні інтереси вище за загальні інтереси людства», — сказав він.

Сі Цзіньпін висловив сподівання на спільне створення відкритої світової економіки шляхом співробітництва, інновацій і прагнення до взаємної вигоди.

«Нам потрібно «триматися за руки» одне з одним, а не «розтискати руки», потрібно «зносити стіни», а не «зводити їх», — заявив він. — Нам необхідно безупинно знижувати торговельні бар’єри, оптимізувати глобальні ланцюжки створення вартості й поставок, а також спільно стимулювати ринковий попит».

Сі Цзіньпін закликав до спільних зусиль з обстоювання основних цінностей і основних принципів багатосторонньої торговельної системи, а також сприяння лібералізації і спрощення торгівлі та інвестицій.

Цього року спостерігається розширення масштабу CIIE і вища активність її учасників. У заході беруть участь представники 155 країн і регіонів світу, а також 26 міжнародних організацій.

Загальна виставкова площа ЕКСПО зросла до 360 тисяч квадратних метрів з 300 тисяч квадратних метрів торік. 3893 компанії беруть участь у ділових виставках, 64 країни, 24 з яких дебютують на майданчику ЕКСПО, проводять національні виставки.

«Голова КНР Сі Цзіньпін був присутній на церемонії відкриття CIIE і виступав із програмними промовами протягом двох років поспіль. Це демонструє, що китайський уряд приділяє підвищену увагу CIIE, із твердою рішучістю розширює відкритість зовнішньому світу й сумлінно залучає закордонних інвесторів», — сказав Паскаль Соріо, головний виконавчий директор провідної міжнародної фармацевтичної компанії «АстраЗенека» («AstraZeneca»). «CIIE створює першокласну платформу для демонстрації, маркетингу й співробітництва підприємств із усього світу, які діють у різних галузях», — вважає він.

Загалом 192 американські підприємства підтвердили участь в CIIE, що на 18 відсотків більше, ніж у попередньому році. Ці фірми займають найбільший виставковий майданчик серед усіх учасників ЕКСПО цього року.

«Ми вітаємо виступ голови КНР Сі Цзіньпіна на CIIE-2019, який підтвердив прихильність Китаю політичним установкам, що сприяють збільшенню іноземних інвестицій за рахунок вирівнювання ринку для іноземних компаній, посилення захисту прав інтелектуальної власності й реформування правил, що дозволяють полегшити ринковий доступ для багатьох продуктів», — заявив голова й головний виконавчий директор компанії 3M Майкл Роман.

Французькі компанії, від гіганта предметів розкоші LVMH до Air Liquide, також беруть активну участь в нинішній ЕКСПО. Президент Франції Еммануель Макрон — один з іноземних лідерів, які були присутні на церемонії відкриття ЕКСПО, і Франція є однією із країн — почесних гостей заходу.

На тлі загрози унілатералізму й протекціонізму у світі Китай запровадив нову політику відкритості зовнішньому світу з часу попередньої CIIE. Оголошені країною торік ініціативи було в цілому реалізовано.

Китай запустив майданчик сфери науково-технологічних інновацій на Шанхайській фондовій біржі, в рамках якої в експериментальному порядку була випробувана система реєстрації для лістингу компаній, при цьому в країні було введено в дію систему керування, що з’єднує національний режим на передінвестиційній стадії з негативним списком, і було схвалено знаковий закон про іноземні інвестиції.

Китай також оголосив про план створення нових пілотних зон вільної торгівлі (ЗВТ) у шести адміністративних одиницях провінційного рівня, завдяки чому загальне число пілотних ЗВТ у країні сягнуло 18.

«CIIE є прикладом прихильності Китаю відкриттю свого ринку не через зовнішній тиск, а тому, що це правильно для економічної трансформації країни й підвищення рівня життя китайського народу, а також для інтеграції країни в світ, відбиваючи її становище у світі, що динамічно зростає», — сказав Роберт Лоуренс Кун, провідний американський експерт по Китаю, голова Фонду Куна.

Сі Цзіньпін у своєму виступі у вівторок оголосив, що Китай вживе п’ять заходів зі сприяння відкритості зовнішньому світу на більш високому рівні, включаючи розширення відкритості ринку, удосконалення архітектоніки відкритості, оптимізацію бізнес-середовища, поглиблення багатостороннього та двостороннього співробітництва й просування спільного будівництва «Поясу і шляху».

Сі Цзіньпін зауважив, що Китай зацікавлений у подальшому зниженні тарифів та інституціональних витрат, створенні низки інноваційних демонстраційних зон сприяння імпорту й розширенні імпорту якісної продукції та послуг з інших країн. За його словами, Китай й надалі полегшуватиме ринковий доступ для іноземних інвестицій, скорочуватиме негативний список, продовжуватиме поліпшувати бізнес-середовище, щоб зробити його більш орієнтованим на ринок, таким, що функціонує в рамках закону, й інтернаціоналізованим.

«Сьогодні я хочу сказати, що китайський ринок настільки великий, що ви всі повинні прийти й подивитися, що він може запропонувати», — сказав Сі Цзіньпін.