Це внесено в законопроект про іноземних громадян, що перебувають у країні, який почали обговорювати депутати парламенту ще минулого тижня.

Раніше міністерство праці щорічно збирало від роботодавців заявки на кількість вакантних місць у всіх сферах, які з різних причин (сезонність, низька зарплата, далеко від дому) не хочуть займати власні громадяни. А потім визначало — скільки людей з-за кордону можуть отримати в МВС ліцензії на роботу. Найбільший дефіцит відчувається у галузях туризму й будівництва. Роздрібна торгівля, виробництво й транспорт також відчувають нестачу місцевих робітників.

На початку цього року уряд попервах схвалив видачу 65,1 тисячі ліцензій для іноземних працівників. Порівняно з 2018-м їх кількість зросла на 38,7 тисячі. При цьому квота на працівників із країн, що не входять до ЄС, була встановлена на рівні 15,6 тисячі. Будівельні організації могли використовувати 17,8 тисячі людей з-за кордону. Ці робочі місця переважно сезонні, тому на них претендували переважно громадяни балканських держав, що не входять до ЄС, України й деяких азіатських країн.

Перед відкриттям нового туристичного сезону стало ясно, що квоти не покривають попит. Асоціація туристичного бізнесу Хорватії закликала уряд пустити більше гастарбайтерів до країни, щоб поповнити штат барів, ресторанів та інших туроб’єктів. Він прислухався до прохань і у квітні ухвалив рішення збільшити кількість ліцензій для іноземних працівників у сфері туризму на дві тисячі й на тисячу — для будівельних фірм. Автоматично було збільшено число ліцензій для іноземців у всіх секторах економіки на тисячу, якщо в цьому виникне потреба.

«Ми вважаємо, що цим рішенням дали зелене світло гарному сезону», — сказав тоді прем’єр-міністр Андрей Пленкович. А міністр праці зазначив, що основне завдання його відомства — забезпечити зайнятість місцевих жителів. Але якщо вони не хочуть іти на тимчасову роботу, то одну з найприбутковіших галузей економіки (а на туризм припадає майже 20% ВВП Хорватії) треба було утримати на плаву. 

До речі, на кінець травня рівень безробіття в країні становив 7,5%, а середня зарплата — 6434 кун (майже 973 доларів).

А тепер квоти а всіх галузях уряд хоче скасувати й дозволити роботодавцям приймати на роботу людей згідно з потребою. Але перед цим вони мають звернутися до регіональних відділень бірж праці, які з’ясують: чи є серед місцевих бажаючі обійняти вакантні місця. Якщо таких не буде, то власники готелів, ресторанів, будівельних фірм тощо зможуть набирати робітників з-за кордону. Їм міністерство внутрішніх справ видаватиме дозволи на тимчасове перебування в країні й роботу.

Парламентська опозиція виступає проти цієї пропозиції уряду. На її думку, це призведе до виїзду з країни десятків тисяч громадян працездатного віку. Хорватські ЗМІ стверджують, що ці заперечення не зашкодять більшості відправити квоти на звалище історії країни.