З цієї нагоди в Польському домі в Житомирі зібралися голови польських культурно-освітніх товариств, вчителі польської мови, керівники польських художніх колективів, а також представники різних українських організацій.

– Ці листопадові дні об’єднають поляків усього світу нагадують нам про тих героїв, котрі не підкорилися ворогові й до останньої краплі крові відстоювали незалежність своєї Вітчизни, – сказала директор Польського дому Ірина Першко.

Справді, були часи, коли майже півтора століття держави Польщі на карті Європи не існувало: її розділили між собою Німеччина, Австрія та Росія. Але народ із цим не змирився, і в 1918 році незалежність Польської держави відновили.

І тут хочеться провести історичні паралелі: в 1918 році була проголошена і незалежна Українська народна республіка. Але, якщо Польська держава, часом – легше, часом – дуже тяжко, таки розбудовувала і зміцнювала себе, то в України проблеми не закінчилися й досі. Свідчення тому – війна на Донбасі. Тому всі, хто зібрався на святкову зустріч у Польському домі, щирими оплесками вітали дорогих гостей – воїнів Литовсько-польсько-української бригади імені Костянтина Острозького. Ця бригада відпрацьовує спільні дії і навчається в польському місті Любліні, але нині прибула до Житомира на тренування до 95-ї аеромобільної бригади.

– Від нашої співпраці дуже залежить мир і спокій у Європі, -- сказав представник української армії полковник Дмитро Братишко. – Ми маємо бажання і вже вміємо -- у нашій Литовсько-польсько-українській бригаді це вже доведено -- служити й жити разом. Таке об’єднання допоможе зберегти наші держави. «Об’єднання заради миру!» – такий наш девіз.

День незалежності – велике свято. Свято радості за отриману волю і свято пам’яті про тих, хто віддав за це своє життя, та й зараз віддає в російсько-українській війні на Донбасі. Їх вшанували хвилиною мовчання.

А потім розпочався святковий концерт, перша частина якого була присвячена 200-літтю від народження відомого класика польської музики Станіслава Монюшка. Тож і звучали твори Монюшка у виконанні солістки Житомирської філармонії Євгенії Гінтової та піаніста, викладача Житомирського держуніверситету імені І. Франка Віктора Чернія. Викликали захоплення також улюблений «Полонез» Огінського та «Мазурка» Шопена. У другій частині концерту лунали популярні пісні – польські та українські. Їх виконував вокальний ансамбль «Сузір’я» Романівського районного будинку культури. У Польському домі він виступав уперше, але на різних всеукраїнських та міжнародних конкурсах гідно представляв нашу область.

Й Ірина Першко, й усі учасники зібрання щиро привітали колектив польськомовної газети «Мозаїка Бердичівська» із 25-літтям її виходу в світ та подякували її нинішньому редакторові Ларисі Вермінській за багаторічну наполегливу та успішну працю. Вдячність висловили Людмилі Волинчук із Іршанська, котра з 1999 року керує там польським товариством і підтримує дитячий вокальний ансамбль «Джерельце».
      
Людмила НАТИКАЧ,

заслужений журналіст України.