Про це під час парламентських слухань повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Із самого початку він наголосив на тому, що в нашій країні говорять про десятки убитих журналістів, а також про сотні покалічених і побитих. «І це, не беручи до уваги фактора війни, — сказав він. — Україна за оцінками міжнародних організацій, є небезпечною для професії журналіста». 

Народний депутат запропонував принаймні один вихід із такої ситуації. «Спільно з колегами зі «Слуги народу» пропонуватимемо, щоб злочини проти журналістів, як представників четвертої влади, розглядалися окремо», — сказав він. І повідомив, що на рівні Генерального прокурора Руслана Рябошапки вже досягнуто спільної позиції з приводу намірів створити спеціальний прокурорський підрозділ, який розслідуватиме ці справи. А на рівні міністра внутрішніх справ Арсена Авакова домовлено про створення спеціальних слідчих груп.

Цю інформацію частково підтвердив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він поінформував, що А. Аваков доручив саме йому відповідати за контакти з журналістським середовищем. «Робитиму все необхідне, щоб гарантувати вашу безпеку, а значить — безпеку держави та свободи демо-кратії в нашій країні», — звернувся А. Геращенко до присутніх на слуханнях. За його словами, вже в четвер на сайті МВС має з’явитися спеціальний розділ «Злочини проти журналістів та хід їх розслідування», в якому об’єктивно висвітлюватимуть статистичну інформацію та дані про те, на якій стадії розгляду перебувають справи.

Утім, у сесійній залі говорили не тільки про необхідність захищати журналістів від нападок за їхню професійну діяльність. Ішлося й про відповідальність самих представників ЗМІ. «Останнім часом фіксуються й такі порушення, як поширення фейкових новин, свідомої дезінформації, спостерігається елементарне порушення журналістських стандартів і потурання агресії ворога нашої країни, — зауважив, зокрема, О. Ткаченко. — Це делікатне питання і його обговорення межує з наступом на свободу слова, але хтось за це має нести відповідальність. У парламенті створено ТСК, яка займається питанням встановлення власників деяких каналів. На цьому майданчику також можна розглянути питання відповідальності деяких осіб у потуранні російській агресії».

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики звернув увагу і на те, що Україна залишається чи не єдиною країною в Європі, в якій приватні ЗМІ є збитковими. Це створює підозру, що власники можуть впливати на журналістів. А тому законотворці пропонуватимуть парламенту проголосувати за такий собі фінансовий fair play (правила чесної гри). Суть ініціатив, за словами О. Ткаченка, полягатиме в тому, щоб редакції витрачали стільки, скільки заробляють. А якщо впродовж трьох років ЗМІ демонструватимуть збитковість, то до них зможуть застосовувати штрафні санкції. «Можливо, в результаті у нас стане менше яскравих шоу, серіалів та інформаційних каналів, але це буде чесний бізнес із зарплатою для журналістів не в конвертах», — переконаний народний депутат. Усі запропоновані ним ідеї знайдуть відображення у новому законі про медіа. Очолюваний О. Ткаченком комітет має намір зареєструвати його в парламенті вже до кінця цього року.

Журналісти — це концентрація суспільства, наголосила голова Комітету з питань правової політики Ірина Венедіктова. Саме тому, за її словами, людям цієї професії особливо важливо розуміти свої цінності і те, як встановлювати баланс між роботою, її наслідками та відповідальністю. Статус журналіста дуже високий і він має бути захищений, упевнена парламентарій. Але звертає в цьому контексті увагу на те, що вада нашої держави -невиконання закону.