Інвентаризація платників екологічного податку, стовідсоткова паспортизація сміттєзвалищ та ефективне використання коштів. Такі заходи мають активізувати роботу із наповнення природоохоронного фонду Рівненщини, переконаний голова ОДА Віталій Коваль.

Так, на сьогодні накопичено майже 15 млн грн. На заходи в районах використали лише третину запланованої суми. До того ж гроші йдуть лише за чотирма напрямами із можливих десяти.

«Більшість місцевих рад сприймає кошти природоохоронних фондів як можливість вивезти сміття або прибрати на сміттєзвалищах. Але, як на мене, краще організувати систему збору сміття, а не його прибирання», — наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук під час наради із в. о. голів РДА. В Гощанському, Демидівському, Дубенському та Острозькому районах кошти природоохоронного фонду з початку року взагалі не використовувалися.

Тому в районах варто активізувати роботу із сільрадами щодо ефективного витрачання грошей.

Важливим є також паспортизація сміттєзвалищ, що дасть змогу істотно посилити контроль за їх екологічним станом та впливом на довкілля.

«Екологічний податок мають платити підприємства, які «димлять», зливають відходи до водойм або користуються сміттєзвалищами. На Рівненщині його сплачують лише приблизно 40% виробництв. Тобто область до екологічного фонду щороку недоотримує мільйони гривень. Тому нині разом із податковою службою проводимо так звану інвентаризацію таких підприємств. Завдання, щоб 100% отримали відповідні дозволи і сплачували цей екологічний податок», — наголосив Віталій Коваль.