Поки держава віртуально розбирається з розбудовою національних цінностей, ОТГ на практиці захищають культуру і мову.

Так, у Недобоївській ОТГ на Буковині громада вирішила сама переглянути систему функціонування бібліотек та будинків культури, ефективніше використовучи на це зароблені кошти.

За словами заступника голови територіальної громади Андрія Дранчука, важливо реалізувати право громадян на бібліотечне обслуговування, на рівний доступ до інформації та сучасних інформаційних технологій, задоволення культурно-освітніх потреб жителів громади. «Якщо ми це не зробимо самі, то чекати доведеться дуже довго, а у нас ростуть діти, і вони мають бути конкурентними у цьому світі», — наголосив він.

«Ми зробили оцінку роботи бібліотек та будинків культури у громаді, проаналізували стан матеріально-технічної бази і вирішили, що маємо робити», — заявив Андрій Дранчук.

У Недобоївській ОТГ бібліотеки досі є частиною центральної бібліотечної районної системи. Щоб робити будь-які зміни з реорганізації чи оптимізації, працівники бібліотек змушені все погоджувати з районними структурами. Тому треба провести децентралізацію бібліотечної системи та утворити власний орган управління культури. Як підкреслив Дмитро Прокопець, радник з питань фінансів Чернівецького ЦРМС, лише у такий спосіб вдасться зекономити кошти.

«У разі оптимізації мережі вона фінансуватиметься за принципом програмно-цільового методу, заклади будуть підзвітні не району, а керівництву громади. А громада сама зможе визначити критерії ефективності і розуміти, чи варто утримувати окремі з них», — наголосив він.

У громаді переконані, що так можна збільшити кошти на матеріально-технічне оснащення бібліотек та закупівлю літератури, а ще — частково вивільнити приміщення під інші потреби громади, що теж дасть додаткові гроші.

Справді, це радує: там, де утворені ОТГ, застій минає, люди беруться за облаштування свого життя самі. А успішні держави якраз і тримаються на об’єднаннях громадян.