Поки що у Верховній Раді демократія
Глава держави відзначив плюси та мінуси в тому, що вже зроблено. Серед «головних перемог» нової Верховної Ради В. Зеленський назвав ухвалення майже 70 законів, серед яких — повернення закону про незаконне збагачення, закон про скасування депутатської недоторканності, судова реформа, перезавантаження Генеральної прокуратури, багато законів, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату. На його погляд, «турборежим», в якому нині працює парламент, себе виправдовує: «Мені казали всі: і європейці, і МВФ, і представники ЄБРР, і Світового банку — всі дуже задоволені й навіть пропонують — давайте трішечки повільніше. Мінус — інші партії в принципі можуть не ходити на роботу, але не всі, бо, наприклад, партія «Голос» голосувала за деякі важливі закони, дехто ще з інших партій. У принципі мінус в тому, що інші партії не хочуть голосувати. Кожен вважає, що він — головний опозиціонер влади».

Президент розповів, що у партії «Слуга народу» є така домовленість: можна сперечатися щодо законопроектів на засіданнях комітетів, фракції, але якщо 70 відсотків депутатів із фракції «за» той чи інший законопроект напередодні голосування, то фракція за нього голосує. «У фракції стежать за статистикою голосувань депутатів, і серйозні висновки будуть зроблені до кінця цього року, — сказав Зеленський. — Кожен депутат повинен розуміти, що він повинен голосувати за закони, які потрібні суспільству. Поки що у нас у Верховній Раді демократія. Але поки що».

Чекаємо до кінця року
Що стосується нового уряду, то йому, за словами Президента, також дано випробувальний термін до кінця року: «Новому уряду зараз дуже складно. Вони повинні зосередитися на тих законах і реформах, які вони повинні після голосування втілювати в життя, — зауважив Зеленський. — Такого молодого уряду ще ніколи не було. У цьому теж є плюси і мінуси. Немає корумпованого досвіду — і це великий плюс. Повне перезавантаження — це ризик, але це великий плюс. Якщо вони не впораються — теж чекаємо до кінця цього року. Хто не зможе — з тим будемо прощатися».
Глава держави відзначив, що, на щастя, не справдилися «страшилки», якими лякали після перезавантаження влади: «Нам казали, що Президент не доживе до жовтня, уряд існуватиме два місяці, що долар буде по сто, що всі міжнародні партнери від нас відвернуться, що жодного інвестора ми не зможемо привести в Україну. Що буде ескалація війни. Але нічого з того не відбулося. Все нормально. Ми будуємо іншу країну».

Коли будуть гучні «посадки»?
Щодо того, коли будуть гучні «посадки», Президент висловив сподівання, що з поверненням дії закону про незаконне збагачення будуть не лише посадки, а й повернення коштів до бюджету. «Не дуже багато посадок? І згоден, і ні. Справа Свинарчуків, Пашинського, Микитась, Дубневич, — зазначив Зеленський. — А у Верховній Раді не всі голосували за Дубневича, бо бояться, що до них буде таке саме ставлення. І правильно бояться. А далі будуть вироки цим людям. А не будуть — будуть відкриті інші справи, і ніхто не буде зупинятися. У багатьох справах потрібно дуже добре підготуватися, інакше ці справи розвалюватимуться в судах і ці люди виходитимуть на свободу». Президент запевнив, що буде завершено розслідування вбивств Катерини Гандзюк, Павла Шеремета, зловживань в оборонній сфері. Глава держави також висловив сподівання, що буде результат і у розслідування справ Майдану.

Нормандський формат може наблизити до припинення війни
Стосовно розведення військ та зустрічей у Нормандському форматі Президент наголосив: «Немає ніякої капітуляції. Ми не можемо вирішити питання війни і припинити війну, не розмовляючи з людьми, як мінімум у Нормандському форматі... Нормандський формат спрямований на те, щоб оновити діалог, який може нас наблизити до повного припинення війни і повернення наших територій. І обов’язково — повернення наших людей».

Володимир Зеленський нагадав, що умови Нормандської зустрічі — це розведення військ у Станиці Луганській, у Золотому, у Катеринівці та у Петрівському. Уже розведено війська у Станиці Луганській, зведено тимчасовий пішохідний міст і вже заливають бетон для побудови фундаментального мосту. «Війська розвели у Станиці Луганській, Катеринівці, й там уже немає пострілів. І статистика така: де є розведення — там вогню немає, — сказав Президент. — Наші війська готові, наші військові — молодці, розведення відбулося стовідсотково, безпечно, ми відійшли на позиції підготовлені, розбудовані, ніякої «сірої зони» там немає, там безпечна ситуація, там перебувають представники поліції, СБУ. Який далі план дій, як далі відбуватиметься розведення, який формат обміну людей, в які терміни, який формат може бути для місцевих виборів, — усі ці питання треба ставити і вирішувати на Нормандській зустрічі. Але проговорювати це, а потім уже приходити до суспільства і казати: ось такі є рішення, давайте їх обговоримо, ніяких секретів від суспільства з цього приводу не буде».

Залишитись об’єднаною країною
Серед інших позитивних зрушень глава держави відзначив побудову за три місяці нової 200-кілометрової траси європейського рівня Запоріжжя—Маріуполь, початок будівництва нової дороги у Дніпрі. За його словами, велике дорожнє будівництво розпочнеться з 1 березня. Фінансування дорожнього фонду збільшено у проекті Бюджету на 40 відсотків плюс є гроші від міжнародних організацій. Наступного року, розповів Президент, планують побудувати в Україні 4 тисячі кілометрів доріг, декілька мостів, 100 шкіл, 100 стадіонів, 100 дитсадків, придбати 100 шкільних автобусів для сільських шкіл.

Насамкінець Президент озвучив свою мрію: «Хотів би щоб ми всі об’єднались заради однієї головної перемоги — повернути все і всіх, нікого на цьому шляху не розгубити і залишитись об’єднаною країною, і вже зосередитись тоді справді на реформах і економіці. Тому що не можна все це втілювати в життя, нормально реформувати, поки розібрана вся країна. Це нині — велика мрія».

Скриншот відео.