Працівники Служби порятунку мають заслужену повагу в суспільстві, адже роблять усе можливе, щоб вчасно прийти на допомогу. Вони не лише ліквідовують пожежі та рятують з вогняної пастки людей, а й допомагають постраждалим в аваріях, катастрофах, прокладають шляхи серед снігових заметів, захищають від паводків і підтоплень, відчиняють двері квартир — одне слово, допомагають усім, кому це необхідно, в найрізноманітніших складних життєвих ситуаціях. Про аспекти діяльності сучасної служби з надзвичайних ситуацій кореспонденту «Голосу України» розповідає начальник Управління ДСНС у Кіровоградській області полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк (на знімку).

— Віталію Григоровичу, чим сьогодні живе Служба порятунку Кіровоградщини? Які першочергові завдання вам доводиться вирішувати?

— Наша основна мета — забезпечувати належний захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Наші зусилля зосереджені на виконанні саме цього завдання. За дев’ять місяців на території області виникли чотири надзвичайні ситуації природного характеру, підрозділами здійснено 1853 виїзди на гасіння пожеж, 2358 — на ліквідацію надзвичайних подій іншого характеру, 1413 — на тактичні навчання і заняття. Під час ліквідації надзвичайних ситуацій та подій врятовано 38 осіб: 21 — під час ліквідації наслідків подій іншого характеру, 16 — на пожежах, одна — на воді.

Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення здійснено 110 виїздів та знешкоджено 626 одиниць вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. Відділення групи у складі п’яти осіб також виконує завдання з очищення від вибухонебезпечних предметів території Луганської області в рамках реалізації спільного проекту ДСНС та Данської ради у справах біженців/Данської групи з розмінування.

Зауважу, що природні умови не дозволяли розслабитись рятувальникам уже від початку року. Поки Україну тримали в облозі міцні морози, рятувальники регіону були готові будь-якої хвилини ліквідовувати наслідки негоди (розчищати замети, вилучати автомобілі зі сніжних пасток, гасити пожежі тощо). Додатково до 43 стаціонарних пунктів обігріву управлінням було розгорнуто два мобільні пункти в місцях відстою великогабаритного транспорту на виїздах з Кропивницького.

Понад півтисячі водіїв вдячні рятувальникам області за оперативний і професійний порятунок зі снігових заметів та вкритих ожеледицею доріг під час рятувальних операцій декількох хвиль ускладнення погодних умов 11, 22—23 та 27 січня. За потреби рятувальники супроводжували автомобілі швидкої допомоги (до хворого і в зворотному напрямку), продуктові автомагазини, автомобілі газової служби тощо. Що було життєво важливим. Тричі впродовж цього періоду допомагали перевезти до лікарень хворих дітей. Розраховували на нашу допомогу й пацієнти, які потребували гемодіалізу, але потрапити до лікарні їм перешкоджала негода.

Під час другої хвилі негоди рятувальники 13-ї ДПРЧ смт Голованівськ на пожежно-рятувальному автомобілі доставили дворічну дитину з високою температурою разом із матір’ю із с. Крутеньке до районної лікарні. Наступного дня рятувальники 19-ї ДПРЧ м. Новоукраїнка у с. Кам’яний Міст спочатку допомогли фельдшеру дістатись до хворих дітей, п’яти і двох років, а потім разом із матір’ю та фельдшером доправили до «швидкої», яка не змогла здолати замети, та відбуксирували її до Новоукраїнської ЦРЛ. Рятувальники 20-ї ДПРЧ м. Долинська надавали допомогу з буксирування та супроводження «швидкої» з райцентру до с. Пишне, де перебувала породілля з новонародженою дитиною, та в зворотному напрямку до Долинської ЦРЛ. В Олександрії автомобіль «швидкої», в якому перебувала вагітна, котра потребувала негайної госпіталізації, застряг. Подолати перешкоду на складній ділянці вулиці допомогли рятувальники 2-го ДПРЗ. Під час негоди в січні диспетчери у Малій Висці отримали повідомлення про те, що в полі, поблизу с. Плетений Ташлик, замерзає чоловік. Двоє односельців із санчатами намагались дістатись до нього пішки, щоб привезти до села, проте не змогли подолати перемети. Постраждалого врятували бійці 23-ї ДПРЧ, які перенесли чоловіка через поле до автомобіля «швидкої».

Надзвичайного резонансу набула пожежа на вул. Київській у Кропивницькому, яка виникла ввечері 27 березня. Такі пожежі, на щастя, трапляються дуже рідко, проте вимагають повної віддачі, зібраності, чіткої взаємодії усіх ланок системи цивільного захисту міста. О 20.00 до оперативно-координаційного центру почали надходити повідомлення про пожежу на автомобільній стоянці, що спричинила цілу серію вибухів різної потужності. На місце події негайно вирушили пожежно-рятувальні підрозділи 1-го Державного пожежно-рятувального загону м. Кропивницький. Загалом до гасіння пожежі залучалися 85 осіб та 19 одиниць техніки. Під час гасіння вогню сталося сім вибухів, згоріли вісім легкових та 10 вантажних автомобілів, три металеві вагончики. В поруч розташованих житлових багатоповерхівках та в школі повибивало шибки. Менше ніж за годину пожежу вдалось локалізувати, а ще через дві години — ліквідувати. На жаль, вогняна стихія завдала травм чотирьом особам, двоє з них — співробітники ДСНС. У підсумку завдяки оперативним та професійним діям пожежно-рятувальних підрозділів врятовано розташовану поруч газозаправну станцію, майже 20 одиниць автомобільного транспорту, п’ять розташованих поруч приватних житлових будинків та трансформаторну підстанцію. За стійкість, самовідданість, гідний наслідування професіоналізм двоє співробітників, Костянтин Назаренко та Ярослав Жаботинський, удостоєні відзнак Міністерства внутрішніх справ України — орденів «За мужність» III ступеня.

— Кажуть, лихо краще попередити…

— Безумовно. Саме тому запобігання пожежам, іншим надзвичайним подіям, травмуванню і загибелі людей є важливим напрямом діяльності управління.
Завдяки правильно організованій профілактичній роботі кількість загиблих на пожежах людей зменшилась порівняно з минулим роком майже на 20 відсотків, на воді — на 14.
В умовах надзвичайно спекотної погоди, яка трималась на території України впродовж літніх місяців, головним завданням рятувальників було мінімізувати кількість пожеж у природних екосистемах. Завдяки спільним зусиллям працівників управління, підрозділів управління лісового та мисливського господарства, поліції на території Кіровоградщини вдалося ефективно протистояти вогняному лиху. Кількість пожеж, порівняно з минулим роком, зменшилась майже на 25 відсотків. Лісових пожеж не виникало взагалі.

— У зоні відповідальності управління і питання пожежної та техногенної безпеки. Чи проводяться нині перевірки підприємств різної форми власності?

— Держава максимально сприяє дерегуляції підприємницької діяльності та зменшенню адміністративного тиску на бізнес з боку наглядових і контролюючих органів.
До початку 2019 року органами державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки взагалі не здійснювались перевірки фізичних осіб-підприємців, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, а також юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Було накладено мораторій і на проведення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців, за винятком перевірок, які здійснюються з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання. Це призвело до того, що деякі підприємці, керівники підприємств, установ та організацій почали безвідповідально ставитись до своїх обов’язків стосовно забезпечення пожежної безпеки, що створює загрозу не лише працівникам зазначених підприємств, а й іншим громадянам. Як приклад — жахлива пожежа в готелі «Токіо Стар» в Одесі, коли вогонь забрав життя дев’ятьох людей. Ця трагедія стала наслідком злочинного недбальства власників, оскільки двоповерхова будівля закладу була переобладнана з колишнього трамвайного депо, а деякі з 270 номерів навіть не мали вікон.

З початку цього року перевірки відновились. Проте завдяки змінам у законодавстві керівники та власники об’єктів відтепер можуть самостійно визначити ступінь ризику підпорядкованих об’єктів та періодичність очікуваних перевірок. Відповідною постановою уряду затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки. Принциповою відмінністю від попередніх критеріїв є пряма залежність ступеня ризику суб’єкта господарювання від кількості усунутих порушень протягом останніх п’яти років. Тобто, що більше відповідних заходів буде виконано на об’єкті, то нижче ступінь ризику, до якого його буде віднесено. А це безпосередньо впливає на збільшення терміну між попередньою та наступною перевірками. Найбільший термін для проведення планових перевірок визначено для суб’єктів, віднесених до незначного ступеня ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Із метою здійснення перевірок прозоро та відкрито всі результати подаються для внесення до Пілотного модуля системи державного нагляду (контролю) інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду для подальшого оприлюднення на офіційному сайті ДСНС. Будь-хто з керівників об’єктів має можливість зайти на сайт, щоб дізнатись терміни перевірок та ознайомитись із виявленими порушеннями. Такий підхід повністю виключає корупційну складову.

— Чи є об’єкти, яким приділяється особлива увага в профілактичній роботі?

— Особлива увага приділяється стану пожежної безпеки об’єктів із масовим перебуванням людей: закладів освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту населення, де забезпечено здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню пожеж, вивчення правил пожежної безпеки та відпрацювання практичних дій у разі пожежі, проведення широкої роз’яснювальної роботи. Зокрема, відповідно до доручень Прем’єр-міністра України, на території області здійснювались з січня позапланові перевірки житлових будинків підвищеної поверховості та з серпня — місць відпочинку людей, передусім готелів та закладів відпочинку й оздоровлення.

Не залишається поза увагою питання безпеки в сільській місцевості. На сьогодні на території області забезпечено функціонування 85 підрозділів місцевої пожежної охорони. Наше завдання — навчити вогнеборців місцевих пожежних команд основ профілактичної роботи та користування пожежно-технічним обладнанням під час гасіння пожеж, сприяти забезпеченню бойовим одягом та спорядженням, підтриманню у справному стані наявної техніки оперативного розрахунку, всіляко допомагати громадам у створенні нових підрозділів. Одне слово, робиться все можливе для того, щоб зменшити кількість надзвичайних ситуацій, пожеж та інших надзвичайних подій.

— Зважаючи на зміст вашої сторінки у Фейсбуці, ви є палким прихильником здорового способу життя і спорту…

— З мого досвіду, слабка фізична підготовка бійця Служби порятунку неодмінно негативно позначиться на виконанні завдань за призначенням. А ми, виборюючи у вогню та інших стихій людське життя, захищаючи добробут людей, не маємо права на помилку. Тому в управлінні підвищенню рівня фізичної підготовки приділяється посилена увага. Постійно тренуємо витривалість бійців за високих температур, сильної задимленості та високої вологості в теплодимокамерах, тобто в умовах, максимально наближених до реальної надзвичайної події. Водночас намагаємось заохочувати рятувальників брати участь у різних змаганнях. А найбільш престижними для рятувальників є змагання «Firefighter Combat Challenge», які проводяться у міжнародному форматі. В червні на змаганнях у Львові наша команда виборола 7-ме місце серед 29 найсильніших команд, а в Києві наші «Кропивницькі яструби» посіли 12-те місце в міжнародних змаганнях «Найсильніший пожежний-рятувальник. Київ-2019».

Протягом року спортсмени-рятувальники беруть участь, і доволі результативно, в змаганнях із різних видів спорту серед команд силових структур, членів товариства «Динамо». Нашим бійцям підкорюються будь-які види спорту. Днями було підбито підсумки літнього Кубка з міні-футболу «Екстра ліги». Команда нашого управління посіла перше місце.

— Які пріоритетні завдання стоять перед пожежно-рятувальною службою області?

— Пріоритетними залишаються забезпечення належного протипожежного захисту та техногенної безпеки на території області, підвищення боєздатності та рівня професійної майстерності особового складу підпорядкованих підрозділів.

На завершення хочу сказати, що рятувальники Кіровоградщини готові професійно діяти та оперативно реагувати на будь-які надзвичайні події і ситуації. Ми й надалі робитимемо все можливе, щоб кожен житель області почувався у безпеці у власному домі, у своєму місті чи селі, у своїй державі.

— Дякую за вашу самовіддану, часто — героїчну працю! Дякую за розмову!

Розмовляв Петро МЕЛЬНИК.

ФАКТ

Лише за одну добу, 2 листопада, пожежно-рятувальні підрозділи Кіровоградщини загасили 17 пожеж: у приватних будинках по вул. Карпенка-Карого в с. Мар’янівка Маловисківського району, по вул. Вербовій в с. Коритно-Забуське Вільшанського району, по вул. Молодіжній в смт Знам’янка-Друга, по вул. Черкаській та Гоголя в м. Кропивницький.

Також протягом доби пожежно-рятувальні підрозділи Маловисківського, Олександрівського, Новомиргородського, Олександрійського, Знам’янського, Голованівського районів та м. Кропивницький виїздили на гасіння пожеж на полях, в лісосмугах та на сміттєзвалищах.