С. Салатенко (ліворуч) та О. Лисенко.

Перед тим, як відкрити сесію Сумської облради, глава представницького органу Володимир Токар виконав приємну місію: нагородив почесними грамотами кількох посадовців. Після цього прозвучав гімн і депутати розпочали роботу, але вже на етапі формування порядку денного стало зрозуміло: приємні моменти вичерпались і спокійним цей день для місцевої влади вже не буде.

Папери прозоріші, ніж «язик»

Представник фракції «Батьківщини» Володимир Поцелуєв зачитав проект рішення, в якому пропонується скасувати наказ управління майном обласної ради та привести цей документ у відповідність із чинним законодавством. Ідеться про проблему, про яку не раз розповідав «Голос України». Десятки підприємств і організацій обласної комунальної власності перереєстрували із Сум до райцентрів і навіть сіл, і тепер тисячі людей хоча і працюють в обласному центрі та користуються міською інфраструктурою, податки з доходів фізичних осіб платять в інших населених пунктах — за місцем юридичної реєстрації.

Однак за внесення питання до порядку денного проголосували лише 15 депутатів — менш як чверть від спискової чисельності. Голова обласної ради Володимир Токар порадив міському голові Сум Олександру Лисенку не спрямовувати до облради, облдержадміністрації та інших органів влади численні листи, а прийти і поговорити.

Остання пропозиція викликала обурення в сесійній залі. Деякі депутати зробили припущення, що голова облради пропонує очільнику Сум «прийти і домовитися», а це не що інше, як ознаки корупції.

Присутній на сесії Олександр Лисенко запевнив: не приходив до обласних керівників «домовлятися», а відправляв їм листи через те, що прагнув відкритих і прозорих стосунків. Він нагадав, що рішення про перереєстрацію обласних підприємств обласна влада ухвалила 22 грудня минулого року — вже тоді, як було прийнято бюджет Сум на 2019 рік. Через це дохідна частина міського кошторису не виконується і чимало важливих програм залишається без фінансування. Серед них — забезпечення гемодіалізу, закупівля інсуліну та придбання житла для учасників АТО/ ООС.

Треба дослідити на корупцію

Депутат облради Семен Салатенко озвучив на сесії запит до прокуратури, СБУ та ДБР. У ньому закликав розслідувати на корупційність та порушення законодавства про місцеве самоврядування пропозицію «домовлятися», з якою В. Токар нібито звернувся до О. Лисенка.

Семен Салатенко, можна сказати, знакова для Сумщини особистість. У 2014—2015 роках він воював добровольцем в АТО, а у грудні 2015 року його обрали головою Сумської облради. На цій посаді С. Салатенко пропрацював до грудня 2016-го, аж поки після чергової (третьої чи четвертої) спроби його не звільнили.

Після обрання нового голови обласної ради Семен Салатенко повернувся на фронт, а звідти потрапив на навчання до США. Там він був єдиним українцем серед 220 офіцерів, котрі пройшли повний курс підготовки командирів піхотних взводів. Лейтенант Семен Салатенко закінчив навчання на «відмінно» і одержав «Блакитний аксельбант» — почесну відзнаку американських вояків. Кілька днів тому він повернувся до Сум і встиг узяти участь у роботі сесії облради.

Хоч би там як було, а головне те, що бюджет Сум через перереєстрацію низки підприємств не добирає значних коштів, які передбачені в дохідній частині, а у видатковій розподілені до кінця року. За словами Олександра Лисенка, якщо найближчим часом нічого не зміниться, міські потреби недофінансують на 75 мільйонів гривень.

Фото xpress.sumy.ua