Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Зміна механізму надання та розрахунку громадянам пільг на оплату житлово-комунальних послуг, відсутність роз’яснювальної інформації та отримання пільговиками (більшість яких пенсіонери) платіжок за житлово-комунальні послуги без урахування пільг, викликали неабиякий ажіотаж в управліннях соціального захисту населення. Що ж насправді відбувається?

З 1 жовтня набув чинності Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17. 04. 2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі».

Відтепер пільговики: 1) отримують всі гроші за пільгу, на яку вони мають право, в повному обсязі на свій рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку чи через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта»; або 2) грошовий еквівалент пільги перераховуватиме Ощадбанк безпосередньо на рахунки управителів, об’єднань (крім витрат на управління багатоквартирним будинком), виконавців комунальних послуг.

У першому випадку пільговик здійснює самостійно розрахунки за спожиті житлово-комунальні послуги (ЖКП), у другому — сплачує лише частину рахунків за ЖКП, яку не було сплачено державою. Отже, у першому випадку при наданні пільг у грошовій формі пільговик отримає рахунки за ЖКП від управителів, виконавців комунальних послуг у повному обсязі, без урахування розміру пільг. У другому — пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі). Як повідомив у четвер на брифінгу заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, починаючи з платіжок за жовтень усі пільговики, як і субсидіанти раніше, отримуватимуть повний розмір платіжки без урахування пільг і субсидій, а далі, залежно від обраної схеми розрахунку, самостійно їх сплачуватимуть.

Сьогодні оплата пільг за спожиті житлово-комунальні послуги здійснюватиметься за так званою мовчазною згодою пільговика за другою описаною схемою, тобто через установи Ощадбанку шляхом перерахування відповідної частини грошей за спожиті послуги напряму (безпосередньо) на рахунки управителів, виконавців комунальних послуг.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року, повідомив Віталій Музиченко. У такому разі він рекомендує звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання. «На сьогодні, враховуючи ситуацію, що відбувається вперше, по суті, за історію України, та зміну механізму фінансування пільг, існують випадки невчасного або не в повному обсязі розрахунку розміру пільг. Елементарно реєстр, на базі якого сьогодні відбувається розрахунок пільг, створювався ще в 2003 році. Частина пільговиків і організацій надавачів послуг невчасно подавали інформацію про зміну відповідних реквізитів. Починаючи, наприклад, зі зміни паспортних даних, зміни інших показників та закінчуючи номерами особових рахунків, на які сплачуються відповідні платежі у надавачів послуг. На сьогодні доручення органам соціального захисту населення — максимально зібрати цю інформацію від надавачів послуг і оновити її», — зазначає заступник міністра.

Невраховані суми пільги обіцяють донарахувати в наступних періодах. Розрахунок платежів (суми пільги) здійснюватиметься органами соціального захисту населення кожному конкретному пільговику. «Суми пільг розраховуватимуться починаючи з жовтня, і навіть якщо в листопаді не всі пільговики одночасно їх отримають на обліковий запис в Ощадбанку або в готівковому вигляді, в будь-якому випадку ці суми будуть дораховані й доплачені в наступному місяці», — стверджує Віталій Музиченко. 
Детальніше з текстом виступу на брифінгу заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка можна ознайомитися на сайті www.golos.com.ua.