Партія «Демократична Болгарія», яка добилася значного успіху на минулих місцевих виборах, виступила із заявою, у якій закликає «болгарський уряд в особі прем’єр-міністра Борисова й президента Радева ясно й недвозначно засудити грубе втручання Росії у внутрішні справи Болгарії і її судову систему та вимагати вибачень від президента Путіна». Багато хто у Болгарії вважає, що він принизив країну нагородженням глави Національного руху русофілів Ніколая Малінова, який обвинувачується прокуратурою в шпигунстві й перебуває під підпискою про невиїзд, а також завуальованою вимогою до болгарської влади не чіпати його.

У заяві «Демократичної Болгарії» зазначається, що «Борисов і Радев зобов’язані скасувати запрошення глави російської держави відвідати нашу країну, а Росії настав час зрозуміти, що Болгарія є суверенною державою і членом Європейського Союзу та НАТО, а не частиною «русского мира» чи Російської Федерації».

Демократи також обвинуватили болгарську владу в тому, що раніше вона надала повітряний коридор для російських військових літаків, які доставляли зброю для Сербії. Портал Mediapool.bg розмістив  статтю екс-міністра оборони й колишнього представника Болгарії в НАТО Бойко Ноєва «Москва висміяла Софію», у якій він покладає вину за приниження Болгарії на Борисова і Генеральну прокуратуру. До речі, екс-міністр зауважив, що в Болгарії з усією серйозністю мають поставитися до слів нагородженого в Москві Малінова. Він не приховує своїх позицій і наполягає на тому, що країна повинна вийти з ЄС і вступити до ЄАЕС, і навіть особисто заявляє, що за «Кримом піде й Болгарія». Ноєв також обвинуватив владу в тому, що вона так і не розслідувала до кінця отруєння болгарського підприємця Гебрєва «Новичком», бо «сліди ведуть занадто високо». Він вважає, що це робиться заради «повернення Болгарії на газову карту Європи» через участь у проекті «Турецький потік», який прем’єр Бойко Борисов назвав на своїй території «Балканським». На його думку, робиться це на догоду Путіну, що ще більше принижує країну, яка входить до НАТО і ЄС.