У ній 500 сторінок, а її вага — один кілограм.

Автор — знаний вінницький письменник Михайло Пащенко (на знімку). Видання побачило світ за кошти громади. Проект став одним із переможців конкурсу «Бюджет міських ініціатив», участь у якому може взяти кожен мешканець Вінниці. Переднє слово написав міський голова Сергій Моргунов.

Михайло Пащенко розповів «Голосу України», що матеріал збирав протягом двадцяти літ. Де саме?

— Скрізь і всюди! — каже письменник. — Найбільше — з розповідей людей, вчителів, науковців, вінничан, які нині живуть за кордоном. Є легенди від старожилів, зокрема ворожок зі Старого міста.

Авторові найбільше до душі розповідь про голову міської Думи Вінниці початку ХХ століття Миколу Оводова.

— Перші європейські штрихи у провінційному містечку зроблені саме за його участю, — розповідає Пащенко. — Оводов, лікар за фахом, випускник університету Святого Володимира в Києві, зажив слави серед містян простотою і любов’ю до Вінниці, куди приїхав на роботу. Лікар не мав наміру йти в чиновники — люди того вимагали.

Пащенко вважає, що Оводова недостатньо пошановано нинішнім поколінням.

— Оводов сам їздив у Європу набиратися досвіду і брав з собою міських урядників, — каже Пащенко. — Після перебування у Британії почали будувати готель «Савой» в англійському стилі. Архітектуру водонапірної башти, що досі залишається одним із головних символів міста, запозичили у Франції.

Хто і коли ще очолював Вінницю? У книзі є розповіді про всіх очільників міської громади — від Оводова до нинішнього міського голови Сергія Моргунова. Читач дізнається про кожну вінницьку вулицю, точніше про людей, на честь яких їх названо. Знайде відповідь на запитання, як і чому головна бібліотека області за одну ніч втратила свою назву (була імені Миколи Гоголя — стала «Тімірязівкою»); що напророкувала Вінниці Ванга? Є у виданні й кілька варіантів походження назви міста. Щоправда, між собою різняться навіть ті, що базуються на історичних фактах.

— У наших легендах дивовижний світ пізнання й переосмислення нашої історії, — влучно висловився у передмові до книги доктор історичних наук, професор Вінницького державного педагогічного університету Сергій Гальчак.

Ознайомитися з виданням «Легенди та історії Вінниці» можна у кожній міській бібліотеці.

Фото автора.