У документі міститься низка рекомендацій для Кабінету Міністрів, а також чіткий перелік проектів законів, які, на думку глави держави, необхідно розробити для того, щоб покращити функціонування різних сфер життя в країні.

Майже одразу указ почали обговорювати в ЗМІ. Здебільшого в розрізі тієї частини, в якій ідеться про законопроекти, покликані «врегулювати діяльність медіа в Україні, зокрема, передбачивши положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборони фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні». Глава держави пропонує також посилити відповідальність за порушення законодавства про інформацію, і такі наміри журналісти розцінюють як спробу тиску на пресу.

Сам указ доволі об’ємний. Фактично, це дорожня карта для Кабміну з детальним переліком того, на що сподівається глава держави від виконавчої гілки влади. У ньому є 12 пунктів, які охоплюють економічний та оборонний сектори, сфери охорони здоров’я, освіти та науки, царину регіонального розвитку, правову політику тощо. Кожен із цих розділів складається зі значної кількості окремих підрозділів і містить точні дати, до яких, згідно з указом, проекти законів мають бути подані до Верховної Ради. Така собі програма максимум, згідно з якою, вже до кінця грудня цього року варто очікувати законо-проекти, які стосуються, наприклад, лібералізації трудових відносин та забезпечення підготовки до запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, включно зі створенням електронного реєстру інженерів-землевпорядни-ків тощо. А до 30 вересня 2020 року уряд має підготувати та схвали-ти Інтегрований план боротьби зі зміною клімату.

Документ оприлюднено на офіційному сайті Президента. Із нього можна дізнатися, чого варто очікувати від влади протягом найближчого року.