Наступного року має бути завершено створення системи геопросторових даних, яка об’єднуватиме дані всіх кадастрів, щоб земельні відносини стали максимально чесні та прозорі. Таке завдання під час учорашньої наради щодо реформування діяльності Держгеокадастру поставив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«До 1 серпня наступного року до Держгеокадастру має бути внесено абсолютно всі землі сільськогосподарського призначення, в тому числі ті, що перебувають у державній власності, адже навіть мови не може бути про ринок землі, поки в базі даних немає порядку та існують білі плями», — сказав глава уряду й підкреслив, що наступного року земельний кадастр має бути наповнений на 100 відсотків.

Крім того, вже розпочалася робота над формуванням нових високоточних ортофотопланів території України. «Зараз розпочалася ортофотозйомка території України зовсім іншої якості. У двох областях — Волинській та Львівській — зйомка має бути завершена ще цього року, щоб за зиму ми проаналізували отримані дані і навесні провели ортофотозйомку всієї території України», — сказав О. Гончарук і запевнив, що до кінця літа Україна матиме принципово іншу якість даних.

Також уже розпочалася робота з інтеграції всіх кадастрів до єдиної бази даних. «Усі органи влади повинні працювати разом над створенням єдиної інформаційної системи, щоб кожен українець міг зайти на один ресурс і, вибравши земельну ділянку, отримати весь пласт інформації про надра, якість ґрунтів чи водозахисні смуги», — наголосив він та повідомив, що уряд уже подав до парламенту законопроект про національну інфраструктуру геопросторових даних та розраховує на його якнайшвидше ухвалення. «Нині для отримання інформації людина змушена звертатися до десятка інстанцій, і цією інформацією постійно маніпулюють. Тому ми ставимо перед собою завдання максимально швидко об’єднати всі кадастри та всі бази даних, щоб усю необхідну інформацію можна було отримати на одному сайті», — зазначив глава уряду, підкресливши, що це не лише захистить громадян від корупції, а й створить кращі умови для інвесторів.

Прем’єр наголосив на важливості очищення Держгеокадастру від корумпованих та неефективних керівників. За його словами, вже змінено керівників відділень у 20 областях, і ці звільнення триватимуть, поки крісло не займе чесна та патріотична людина.

«Ми максимально швидко приймаємо кадрові рішення, і я переконаний, що в найближчі місяці якість кадрового складу в органах Держгеокадастру принципово зміниться. Так само ми працюємо над технологічними рішеннями, тобто технологіями оцифровки, яка має бути основою для держави в смартфоні. Ці дві складові дадуть нам можливість за дуже короткий проміжок часу зробити квантовий стрибок в якості надання адміністративних послуг нашим громадянам у сфері земельних відносин», — зазначив О. Гончарук.

Під час наради було підписано меморандуми з обласними організаціями учасників АТО, в яких міститься перелік конкретних земельних ділянок, що їх найближчим часом має бути надано захисникам України. «Сьогодні права учасників АТО не завжди можуть бути реалізовані, бо від них приховують інформацію про наявність земельних ділянок. Тому ми відкриваємо ці дані, щоб захистити людей від маніпуляцій та шахрайства», — зазначив прем’єр.