Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Під час зустрічі було обговорено актуальні питання двостороннього співробітництва.

Олена Кондратюк подякувала Словенії за послідовну та системну позицію в підтримці територіальної цілісності України та в її протистоянні російській збройній агресії. «Ми дуже цінуємо наше партнерство. Словенія не раз виступала співавтором важливих для України резолюцій міжнародних організацій», — сказала вона.

Заступниця Голови Верховної Ради підкреслила, що Україні вкрай важлива міжнародна підтримка у протидії агресору. «Ми зацікавлені в політичній та інформаційній підтримці з боку Словенії», — зазначила О. Кондратюк.

Вона також засудила повернення російської делегації до ПАРЄ. «Ми захищаємо не лише інтереси України — ми захищаємо позиції Ради Європи і цінності Європейського Союзу», — наголосила О. Кондратюк і звернулася до Словенії із пропозицією приєднатися до групи «Балтік плюс» в ПАРЄ.

Заступниця глави парламенту підкреслила готовність та зацікавленість Верховної Ради до посилення діалогу і співпраці між парламентськими делегаціями обох країн, зокрема, в рамках діяльності міжнародних організацій, таких як Парламентська асамблея Ради Європи, ОБСЄ та НАТО. «Ми також розраховуємо в подальшому на підтримку з боку делегацій Словенії в ПА ОБСЄ і ПАРЄ українських ініціатив», — сказала вона.

Олена Кондратюк відзначила чітку позицію Словенії в контексті подальшого зближення між Україною та ЄС. Вона висловила сподівання на незмінність підтримки євроатлантичної інтеграції України з боку офіційної Любляни, особливо враховуючи майбутнє головування Словенії в Раді Європейського Союзу в 2021 році.

Окремо Олена Кондратюк щиро подякувала словенській стороні за допомогу в організації реабілітації українських дітей, батьки яких загинули або були поранені внаслідок бойових дій на сході України.

Заступниця глави парламенту повідомила пані Сімоні, що до складу Верховної Ради у цьому скликанні обрано вперше 30 відсотків жінок. «Це жінки, які реально можуть впливати на рішення. Ми зацікавлені у співпраці зі Словенією в питаннях гендерної рівності», — додала політик і запросила словенську сторону і особисто С. Лесковар до участі в Українському жіночому конгресі, який відбудеться 10—11 грудня нинішнього року в Києві.

Водночас Сімона Лесковар зазначила, що Словенія є відданим другом, надійним партнером та союзником України. «Ми повністю підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Це наша чітка та принципова позиція, яку ми озвучуємо іншим країнам, що не входять до ЄС, в тому числі Росії», — наголосила С. Лесковар. Вона також зазначила, що Україна може розраховувати на широку підтримку та співпрацю під час головування Словенії в Раді ЄС.

«Ми щиро прагнемо поділитися з вами нашим досвідом європейської та євроатлантичної інтеграції. Словенія підтримує реформи в Україні та ваші євроатлантичні прагнення», — підкреслила Сімона Лесковар.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.