Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут 

 

За законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» проголосувало 240 народних депутатів: «Слуга народу» — 227, позафракційні — 13.

Цей законопроект до ухвалення рекомендував Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. На думку його представників, саме він є комплексним з цього питання. Водночас депутати вважають, що деякі із запропонованих в альтернативних законопроектах положень можуть бути враховані під час підготовки до другого читання.

А перед тим навколо трибуни та президії зібралися представники різних фракцій. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав колег розійтися по своїх робочих місцях. «Шановні колеги, ми не займаємо місця інших колег, давайте, щоб кожен працював на своєму місці. Трибуна — відкрита. Якщо потрібно зайти щось обговорити — будь ласка. Але давайте працювати», — зауважив він. Проте на свої місця повернулися лише представники монобільшості. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія висловив пропозицію продовжити пленарне засідання до 15-ї години. Її підтримали 234 народні депутати (229 — «Слуга народу», 5 — позафракційні).

Головуючий оголосив до розгляду земельні законопроекти і запросив до слова міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова. Щоправда, він не зміг одразу пройти до трибуни, її блокували представники «ОПЗЖ».

«Шановні колеги, під час зустрічі з керівниками фракцій ми домовилися, що всі виступи відбуватимуться з трибуни. Перший законопроект був урядовий, будь ласка, дайте виступити міністру», — наголосив Дмитро Разумков.

У свою чергу, Тимофій Милованов почав свій виступ із цитування Маргарет Тетчер, яка вірила у демократію, засновану на власності, й робила все, щоб люди могли дозволити собі своє власне житло. «Вона впроваджувала можливість людям викупити орендоване житло за зменшеною вартістю. Я теж вірю у демократію, засновану на власності. Конституція говорить, що джерелом влади є народ, а земля належить народові України. Ми свято боремося за право громадян розпоряджатися своїм голосом.

Тому ми маємо надати громадянам можливість розпоряджатися своєю землею. Дати людям, які живуть з землі, володіти цією землею, дати можливість українському народу реалізуватися, дати гідність кожному з нас. Земля — це ДНК нашого народу. І у цьому ДНК має бути прошите священне право власності українця на свою землю», — наголосив міністр і додав: «Головне — це забезпечити нормальну власність на землю для українця, створити повноцінний ринок землі та надати українцям допомогу на придбання землі. Кожен має свій аргумент «за» і «проти». Але одне є в усіх — мрія бути успішним на землі. Ця мрія єднає нас усіх і ми повинні дати їй здійснитися. Все буде добре!».

Зранку представники фракції «Слуга народу» оточили парламентську трибуну та президію, унеможлививши у такий спосіб блокування іншими фракціями, адже у порядку денному стояло 11 законопроектів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запросив депутатів реєструватися. Зареєструвалися 266 народних депутатів.

Не менш емоційними були і виступи народних депутатів на початку ранкового засідання. Так, Дмитро Костюк («Слуга народу»), звертаючись передусім до своїх однопартійців, заявив: «Нас не для того обирали люди, щоб нині у цій залі ми прогиналися під політичні сили, які стільки років обкрадають українців».

Його однопартієць Микита Потураєв заявив: «Ми повернемо людям гідність, повернемо власність. Українці не гірші за жодну європейську націю. Українці не гірші за росіян, у яких є ринок землі. Землю — людям!».

Юлія Тимошенко («Батьківщина»), апелюючи до попередніх промовців, зауважила, що прогинатися потрібно тільки під український народ. За її словами, на голосування ставиться законопроект, проведений через комітет, який передбачає продаж землі.

«Він виписаний так, що дозволяється продаж землі іноземцям і це треба сказати чесно», — наголосила вона.

Депутат нагадала, що нині США почали скуповувати свою землю у державну власність і накопичили вже 51% сільськогосподарської землі у державну власність. «Це свідчить про те, що інтелектуальні країни не розбазарюють те, що Господь дав народові», — сказала вона, додавши, що вірила в те, що всі важливі рішення прийматимуться виключно через референдум, як це й записано у програмі Президента. «Ви ж знаєте, що нині 75% українців, за опитуваннями компанії «Рейтинг», проти продажу сільськогосподарської землі, якби референдум проводився сьогодні», — сказала вона і запропонувала не загострювати ситуацію, зняти це питання з розгляду. А в цей час під Верховною Радою відбувався велелюдний мітинг.

Крім того, Ю. Тимошенко запропонувала спочатку провести референдум щодо продажу землі та, вивчивши весь світовий досвід, спроектувати власну модель використання землі на користь українців.

Сергій Рахманін («Голос») також висловився за відтермінування розгляду цього питання. «Спроба нині поставити цей законопроект на голосування, абсолютно очевидно, призведе до розколу в Раді, а завтра — до розколу в країні. Маємо відкласти це питання. Спробувати знайти точки дотику, домовитися і вийти зі зваженим рішенням», — сказав він.

Ігор Палиця (група «За майбутнє») застеріг представників монобільшості від переходу на особистості й акценту на національності. «У мене мама єврейка. Я — українець і я не дам розікрасти українську землю», — наголосив він, додавши, що у сесійній залі є люди різних національностей, проте всі вони українці. «Якщо хтось з вас спробує ділити когось на національності, майте на увазі — ви погано закінчите», — констатував І. Палиця.

Щодо ринку землі, то група «За майбутнє», сказав він, не голосуватиме за це питання, бо закон «сирий»: «Ви хочете зробити цивілізований ринок, куди ви спішите. 40% землі не інвентаризовані, люди, які мають на руках акти ще радянських зразків, не мають грошей, щоб провести оцифрацію та інвентаризацію цих земель. 40% білих плям, після чого почнеться рейдерство. Хочете запустити ринок — зберіть людей, порадьтесь, дізнайтесь які проблеми, вирішіть їх, заплатіть за цих людей, якщо у них немає коштів приватизувати свої землі, і дайте можливість продати. Тоді і ми підтримаємо цивілізований закон. Не поспішайте!».

За словами депутата, люди мають право розпоряджатися своєю приватною власністю. «Але люди не почнуть працювати на землі, допоки ставки рефінансування Нацбанку понад 16%, а кредити — під 20%. Через те, що вони доведені до зубожіння, люди підуть у комерційні банки закладати землю, брати кредити і втратять назавжди те, що мають. Давайте створимо державний банк, який кредитуватиме фермерів і селян під 3—5%. Якщо вони не впораються, то земля буде в державній власності, а не в комерсантів або іноземців», — наголосив І. Палиця, додавши, що державна земля повинна залишитися у держави. «Її можна лише здавати в оренду, контролюючи при цьому сивозміну. Тоді вона завжди належатиме нашим наступним поколінням», — констатував він.

Співголова «Європейської солідарності» Ірина Геращенко наголосила, що ухвалювати таке важливе рішення, коли у сесійній залі немає консенсусу, не можна. За її словами, у законопроекті, який пропонують «Слуги народу», немає головного — права українця купити землю. «Так, продати свої паї він зможе, а от купити, ні. Бо не передбачено прозорого кадастру землі, вилучено таке поняття, як якість землі. Йде зрівнялівка плодючих чорноземів Черкащини, Полтавщини і більш складних для обробки земель Херсонщини. Там не передбачено створення земельного банку. Насправді не почуто простого селянина і фермера. У цій ситуації найкраще відкласти розгляд цього питання, сісти разом за круглий стіл і напрацювати такий законопроект, який дійсно зможе об’єднати залу, захистити селянина, створити прозорий кадастр землі», — зауважила вона. Крім того, І. Геращенко висловилася проти обговорення таких законопроектів за скороченою процедурою, бо це, додала депутат, не просто руйнація парламентаризму, а й неповага до громадян, слугами якого є депутати.

З днем народження цього дня вітали Мустафу Джемілєва («Європейська солідарність»), Андрія Кожем’якіна («Батьківщина») та Олексія Красова («Слуга народу»).