Для участі в такому тренінгу парламентаріїв відбирали на конкурсній основі, незважаючи на приналежність до якоїсь політичної сили. Ключові критерії — знання англійської мови та відсутність санкцій США. У рамках заходу в Києві також із публічною лекцією виступив один із найвідоміших політологів світу, директор Центру демократії, розвитку та верховенства права Френсіс Фукуяма. Тема лекції — «Роль України в боротьбі за глобальну демократію».

Парламентаріїв протягом двох днів навчали на основі успішних прикладів різних країн світу. У рамках навчального курсу експерти поділилися вже відомими і дієвими методами та інструментами, які використовують для боротьби з корупцією, розвитку децентралізації та запровадження інших ключових реформ. За словами Ф. Фукуями, наша країна є стратегічно важливою для США і нині вона переживає унікальний момент, який не часто трапляється в країнах із розвиненою демократією. Ідеться про те, що до Верховної Ради потрапило дуже багато нових облич. Політолог вбачає у цьому «величезну можливість для країни». Утім, відзначає і велику відповідальність, яку нестимуть ці молоді люди. Саме тому американські фахівці погодилися провести навчальний курс для новообраних членів українського парламенту.

Як зауважив один із лекторів, професор права Стенфордського університету Ерік Дженсен, із самого початку він не особливо цікавився тим, що відбувається в нашій країні. Але цей інтерес розпалили самі слухачі навчального курсу. Каже, вони були дуже активні в бажанні розплутати ту чи іншу проблему, яку перед ними ставили в рамках тренінгу. Особливо відзначив групу, яка працювала з проблемами, пов’язаними з подоланням корупції.

Відповідаючи на запитання журналістів Френсіс Фукуяма зауважив: ми зможемо використати свій шанс, якщо вдасться змінити систему академічної освіти, розв’язати проблеми з корупцією і зробити економічний прорив. Але новий український уряд не має «зациклюватися» на цих завданнях, наголосив водночас експерт, бо варто зосередитися і на вирішенні реальних проблем, які стосуються поточного життя людей Олександр Мережко, народний депутат від фракції «Слуга народу»:
«Реалізував свою мрію — послухав лекцію Фукуями і отримав автограф на його чудову книжку. Загальне враження від лекції — вміння цікаво та глибоко розповісти про складні речі та соціальні проблеми. І водночас запропонувати доволі зрозумілі рецепти розв’язання соціальних проблем».

Олександр Ткаченко, народний депутат від фракції «Слуга народу»:
«Френсіс Фукуяма знову в Києві. На курсі для парламентаріїв. Раніше вже мав змогу доєднатися до його лекцій, але участь у Стенфордських курсах — уперше. Техніки навчання цього разу стосувалися публічної політики. Інсайдів багато. Втім, зупинюся на трьох актуальних останнім часом для українського політичного дис-курсу:
— якщо маєте гарний закон чи ініціативу, але не можете їх імплементувати, — це безвідповідальна політика та поганий закон;
— причина, чому корупцію важко побороти, полягає в тому, що багато стейкхолдерів цього процесу насправді зацікавлені в ній;
— проблема технократів полягає в тому, що, навіть пропонуючи вдале рішення, вони не можуть його публічно «продати».