Керівник проекту «Щасливе дитинство» Ігор Кидалов із синами Романом та Олександром.

На новозбудованому майданчику дітям подобається.

Про таких, як Ігор Кидалов із Новоукраїнки, що на Кіровоградщині, кажуть: звичайний житель провінційного містечка. Але... Саме такі люди доволі часто і стають генераторами чудових ідей, справжніми ініціаторами добрих справ.

Родину Ігоря спіткало горе — померла дружина. Він залишився сам із двома синами. Часом горе зламує людей. Але не тих, хто відчуває відповідальність перед іншими, і передусім — перед власними дітьми.

«Деякі речі стаються не з нашої волі, і не можна весь час озиратись назад, — каже Ігор. — Коли стає зрозумілим, що минулого вже не змінити, потрібно жити далі, жити заради дітей, робити добрі справи і, врешті-решт, продовжувати любити життя і робити його кращим для інших».

Мабуть, із таких думок, із такого ставлення до життя і розпочалася історія успіху ініціативної групи «Добродії».

«Жителі мікрорайону «Дружба» почали встановлювати дитячі майданчики. І, що головне, ініціаторами облаштування місць для дозвілля молоді та дітей стали вони самі, — розповів Ігор Кидалов. — Я й подумав, чому б і нам не мати такого дитячого майданчика, а заодно — і спортивного, волейбольного та баскетбольного на нашій вулиці?! Звернувся до міської ради. А у відповідь почув: «Беріть ідею в свої руки, об’єднуйте навколо неї людей, а ми допоможемо...» Відповідь надихнула. Відтак навколо цього задуму зібралася така собі група підтримки, і ми створили ініціативну групу «Добродії». Бо ж добро має діяти.

У нашій громаді започатковано спільний конкурсний міні-проект «Влада і громада — разом!». Він діє вже не перший рік. Будь-яка ініціативна група людей може стати не просто генератором гарної справи, а сама долучитися до втілення її в життя. Таке собі спільне дітище. Так сталося і в нашому випадку, — продовжує свою розповідь Ігор Володимирович. — Спочатку разом відкрили дитячий майданчик «Іліция» (на вулиці Іліци), потім — спортивний майданчик «Лужок» на вулиці Віталія Яреми.

Працювали разом: і дорослі, і діти. Спочатку було нелегко. Якось незручно було йти до людей, кожному пояснювати, чого ти хочеш, просити допомоги. А потім люди почали йти самі. Приносили гроші, родинами приходили, щоб прибрати територію, пофарбувати, встановити лавки та інший інвентар. Врешті-решт, наш проект у місті назвали унікальним. Унікальність полягала в тому, що наш спільний із громадою внесок у рази перевищив внесок самого міста. А відкриття майданчиків стало справжнім святом для всієї нашої громади».

Про важливість і результативність ініціативи говорять нині і жителі мікрорайону, і міський голова Олександр Корінний, і депутат обласної ради Володимир Арсірій, на підприємстві якого, СТОВ «СТЕП-Агро», понад 10 років Ігор Кидалов працює зварювальником. Володимир Арсірій зауважує, що, знаючи Ігоря Кидалова багато років як чудового професіонала своєї справи, гарного батька та прекрасну людину, відкрив у ньому й інший вагомий потенціал — уміння не лише загорітися гарною ідеєю самому, а й запалити інших, об’єднати навколо себе, згуртувати людей заради гарної справи.

«Цей міні-проект став унікальним із декількох причин. Ігор з однодумцями зумів реалізувати задум, який об’єднав увесь куток, — акцентує міський голова. — Вперше в рамках одного міні-проекту встановлено одразу два майданчики в різних місцях — дитячий і спортивний. Сума внесків ініціативної групи стала більшою за внесок із бюджету! А ще проект вирішив одразу дві проблеми: екологічну (було ліквідовано величезний несанкціонований смітник) і соціальну (майже 60 дітей різного віку отримали можливість безпечно і комфортно проводити своє дозвілля)».

Установленням лише дитячого та спортивного майданчиків «Добродії» не обмежилися. Заодно відремонтували ще й автобусну зупинку, яка тривалий час перебувала не в найкращому стані. Знову спрацювало не споглядання того, як влада вирішуватиме проблему, а готовність долучитися до вирішення питання власноруч.

Спочатку відремонтувати зупинку пообіцяли комунальники, от лише «трішки розгребуться» з поточними проблемами...

«Та ми й самі можемо, ви лише матеріалами підсобіть», — запропонував Ігор Кидалов. Підсобили. А ті, хто жив поряд із зупинкою, довели справу до кінця. А головне, що її тепер вже ніхто не поламає. Бо ж люди робили самі, і вже нікому не дозволять нівечити чи розбирати її.

Розповідаючи про реалізацію проектів, Ігор Володимирович зауважує: «Працювали гуртом. А ще допомагали комунальники, міськрада, депутат обласної ради Володимир Арсірій. Було важко, але й легко водночас, бо відчувалася підтримка, взаєморозуміння. Люди працювали, бо розуміли, що роблять це для себе і своїх дітей».

На запитання — що ж далі, Ігор Кидалов усміхається: «У нас ще дуже багато ідей. Я вдячний тим, хто нас розуміє і бере участь у добрих змінах навколо себе. Будемо й надалі брати участь у проектах. Хочу, щоб на вулицях стояли сміттєві баки, тоді ніхто не викидатиме непотріб у річки, яри, балки та лісосмуги. А ще ми плануємо влаштовувати для дітей свята. Адже щасливе дитинство нашим дітям робимо ми самі.

Хотілося б, щоб люди зрозуміли — не потрібно чекати, поки хтось щось зробить для нас. Не можна бути байдужими, потрібно діяти, брати ініціативу в свої руки. Мало «горіти» самому, необхідно ще й запалювати інших».

Довідково

Конкурс міні-проектів «Влада і громада — разом!», у рамках якого реалізовано проекти ІГ «Добродії» (дитячий майданчик «Іліция» та спортивний майданчик «Лужок»), об’єднує мешканців громади третій рік поспіль. Завдяки йому вже встановлено дитячі майданчики у селах Звірове та Єгорівка, на території мікрорайону П’ятихатки у Новоукраїнці, ігровий комплекс у селі Новоолександрівка.

Фото автора.