Бундестаг у середу увечері, 13 листопада, підтримав законопроект про внесення змін до закону про енергетику щодо імплементації Директиви ЄС 2019/692, котру ще називають Газовою директивою. Ідеться про спільні правила внутрішнього ринку природного газу, що ними регулюватиметься діяльність газопроводу «Північний потік-2»

Підставою, крім іншого, став запит фракції партії «Альтернатива для Німеччини» під назвою «Забезпечити енергозабезпечення Німеччини — захистити «Північний потік-2» від санкційної політики». В ньому депутати закликали уряд ФРН «вжити всіх необхідних заходів для того, щоб захистити задіяні в проекті «Північний потік-2» фірми від санкцій США». Але ухвалити поправки в першому читанні минулої п’ятниці депутатам не вдалося через відсутність кворуму. Тому засідання було припинено, а розгляд поправок перенесено.

Тож парламентарії розглянули їх у другому та третьому читанні, водночас і проголосували. Як пояснила представник парламентської прес-служби Зілке Діркес, завжди на один закон плановано три читання. Після першого текст передається у комітети, депутати його оцінюють і повертають для розгляду на пленарному засіданні.

Перше читання законопроекту (поправки до закону про електро- та енергозабезпечення) для прийняття на національному рівні Газової директиви ЄС відбулося раніше. Друге й третє читання законопроекту були внесені у порядок денний засідання Бундестагу в середу поза чергою. Із 631 депутата, які взяли участь у голосуванні, за висловилося 358, проти — 212, утрималося — 61. Засідання транслювалося у прямому ефірі.

Хоч сама директива набула чинності в травні, однак після цього країни — члени ЄС зобов’язані до 24 лютого 2020 року закріпити її в національних законодавствах. Цей документ спрямований на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС. Вони мають відповідати вимогам, котрі застосовуються до внутрішніх газопроводів Євросоюзу, передусім до російського «Північного потоку-2».

Серед головних положень директиви — розподіл компаній-постачальників газу і тих, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор «Північного потоку-2» має бути не залежною від «Газпрому», а 50% його пропускних потужностей повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Берлін зумів обійти цю вимогу, що дасть змогу «Газпрому» вважати, що проект був завершений у травні, тому стосовно нього мають діяти попередні правила. Власне, минулого тижня деякі німецькі ЗМІ дійшли висновку, що уряд Ангели Меркель вирішив послабити правила спеціально для «Північного потоку-2», змінивши визначення поняття «здача в експлуатацію» проекту. Що дозволить вважати, начебто він був завершений до 23 травня 2019 року. Запропоновані федеральним урядом правила стосуються 12-мильної ділянки газопроводу в територіальних водах Німеччини.

Берлін.