Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Такаші Кураі відвідав Слов’янськ і зустрівся з переможцями молодіжної інноваційної програми UPSHIFT, що впроваджує на сході ЮНІСЕФ за підтримки уряду Японії. Під час візиту пан посол відкрив роботу розмовного клубу з англійської мови, який створений молодими людьми в рамках програми, а також передав швейне обладнання для курсів шиття для молоді з інвалідністю.

З початку 2019 навчального року за підтримки уряду Японії у Донецькій і Луганській областях вже відбулося чотири хвилі набору до участі в програмі  

UPSHIFT, на які надійшли заявки від майже тисячі молодих людей із Слов’янська, Добропілля та Сєвєродонецька. Серед них було відібрано 20 команд, що отримали фінансування в сумі близько 1,2 мільйона гривень на реалізацію своїх проектів.

UPSHIFT Україна —  це глобальна інноваційна програма ЮНІСЕФ із розвитку соціального підприємництва, що направлена на підтримку вразливих підлітків

і молоді  та розвиток їхніх навичок. Програма заохочує молодих людей виявляти соціальні проблеми в громадах та пропонувати способи їх вирішення. Відібрані команди отримують гранти на реалізацію своїх ідей, підтримку від менторів та проходять тренінги з планування, командної роботи та розвитку підприємницьких навичок.

Разом із дружиною пан Такаші Кураі взяв участь у презентації проектів-переможців. Діти розповіли гостям про соціальну значущість своїх ідей та про напрацювання щодо їх реалізації.

Від початку конфлікту на сході України уряд Японії виділив

ЮНІСЕФ понад 8 млн доларів США для підтримки дітей та їхніх родин. Ця допомога дозволила створити безпечне навчальне середовище для 200 тисяч дітей, покращити доступ до питної води та санітарії для 1,5 мільйона осіб у зоні конфлікту та підтримати розвиток підлітків і молоді через навчання проектним та підприємницьким навичкам.

Цього року уряд Японії надав 360 тисяч доларів США для реалізації проекту ЮНІСЕФ «Зміцнення стійкості молоді та сприяння соціальній стабільності їхніх громад у Донецькій та Луганській областях» у 2019—2020 р. Його загальна мета — пом’якшити вплив конфлікту на дітей, підлітків та молодь у Донецькій і Луганській областях шляхом посилення стійкості дітей та громад. Проект сприяє посиленню системи освіти для розвитку стійкості серед дітей та підлітків і їхніх ключових життєвих навичок, а також надає можливість молодим людям виступати агентами соціальних змін для своїх громад через розробку та реалізацію проектів соціального підприємництва.