Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук у середу, 13 листопада, зустрівся з Помічницею Генерального секретаря ООН, Заступницею Адміністратора Програми розвитку ООН (ПРООН), Директоркою Регіонального бюро ПРООН для Європи і Співдружності Незалежних держав Міар’яною Сполярич Еггер.

Ключовою темою розмови було обговорення шляхів подальшої співпраці Верховної Ради України з ПРООН у напрямі просування реформ в Україні, обговорення їх у суспільстві, переходу до електронного документообігу та цифровізації систем управління державою.

Руслан Стефанчук від імені народних депутатів України подякував міжнародній організації за всебічну підтримку України, її територіальної цілісності та суверенітету. Він за-значив, що за обсягами ресурсів та проєктів програмна діяльність ПРООН в Україні є наймасштабнішою в європейському регіоні та однією з найбільших у світі, і підкреслив, що «нинішня зустріч стане черговим імпульсом для подальшої співпраці з ПРООН».

Перший заступник глави парламенту наголосив на важливості партнерства з організацією та відзначив її особливу роль в інте-грації Цілей сталого розвитку у процес стратегічного планування розвитку України.

Серед напрямів, впроваджених за сприяння ПРООН, Руслан Стефанчук відзначив проєкт Європейського Союзу/Програми розвитку ООН «Рада за Європу», який дав змогу вдосконалити законо-творчий процес, ефективно використовувати інформаційні технології під час підготовки законопроєктів, впроваджувати засоби електронного врядування.

Руслан Стефанчук подякував представникам міжнародної організації за започаткування у цьому році нового проєкту спільно з представництвом ЄС, спрямованого на підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Він також окреслив пріоритетні напрями подальшої співпраці: підвищення якості національного законодавства, його цілковитий аудит і систематизація, реформування Регламенту Верховної Ради України тощо. «Пріоритетом на сьогодні є викорінення застарілих пострадянських норм і формування нового, якісного, європейськи спрямованого законодавства», — зазначив Перший за-ступник Голови Верховної Ради України.

Політик наголосив на важливості впровадження сучасних механізмів швидкого і якісного розгляду законопроєктів. Водночас він запевнив, що швидкість не стане пріоритетом над якістю. «Дуже важливо збалансувати ці питання й унеможливити зловживання процедурними моментами, які гальмують процес реформування країни. Народ потребує швидких та ефективних змін», — сказав Р. Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також визначив ще один важливий напрям співпраці з ПРООН — запровадження людиноцентричної політики в системі відносин між державою і людиною. За його словами, «повинно бути менше держави в житті людини і більше людини в житті держави, оскільки відповідно до Конституції України людина є найвищою соціальною цінністю».

Наприкінці зустрічі Руслан Стефанчук відзначив: «Дуже хочу, щоб Україна прокинулась і була успішною, однак досягти цього складно без допомоги партнерів з Європейського Союзу та міжнародних організацій, які сповідують ті самі цінності, які сповідує український народ».

Своєю чергою Міар’яна Еггер (на знімку) приділила особливу увагу питанню комунікування реформ — пояснення людям щодо послідовності та необхідності реформ, спрямованих на підвищення життєвого рівня громадян. Вона зауважила, що Порядок денний 2030 є ефективним інструментом впровадження людиноцентричних реформ, оскільки його визначальним принципом є «не залишити нікого осторонь». Пані Еггер запевнила в подальшій підтримці України як у питаннях адаптації українського законодавства до європейських стандартів, так і в питаннях цифровізації держави. За її словами, такі кроки допоможуть об’єднати ресурси та спростити управління країною. «Ми хочемо бачити Україну успішною», — підкреслила Помічниця Генерального секретаря ООН.

Сторони також домовились більш детально обговорити програму подальшої взаємодії під час наступної зустрічі.

Прес-служба апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ЦИТАТА

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК:
«Ідеологія цифрової України є визначальною і пріоритетною як для Президента України, Кабінету Міністрів України, так і для суспільства загалом».