Верховна Рада 272 голосами ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів (щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин), № 2194. Народний депутат Мар’ян Заблоцький, який представляв цей законопроект, зазначив, що він передбачає передачу державних земель, які знаходяться за межами населених пунктів, в управління територіальних громад. Він нагадав, що до 2002 року саме громади розпоряджалися цими землями, однак згодом ці повноваження передали до райдержадміністрацій, а в 2013 році — до Держземагентства. «Зараз 100 відсотків доходу від оренди цих земель йде в конкретні місцеві бюджети, але кому здати їх в оренду, вирішує чиновник у Києві. Це принципово неправильно», — підкреслив він та закликав мажоритарників підтримати цей законопроект, і тоді кожен сільський голова та територіальна громада їм за це подякують. Крім того, законопроект № 2194 врегульовує низку інших питань, зокрема, спрощує процедуру погодження зняття ґрунтового покриву земельних ділянок та сертифікації землевпорядників. «Все це корупційні схеми, які йдуть нагору і які Верховній Раді попередніх скликань не вдавалося знищити», — наголосив М. Заблоцький.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський зазначив, що основна ідеологія цього законопроекту — це максимальна передача повноважень щодо розпорядження землями місцевим громадам, а також дерегуляція питань землеустрою. 

Під час обговорення народні депутати звернули увагу на небезпеки, які можуть виникнути у зв’язку з ухваленням законопроекту № 2194 в чинній редакції. Зокрема, народні депутати Вадим Івченко («Батьківщина») та Микола Княжицький («Європейська солідарність») висловлювали побоювання, що скасування державного контролю за використанням особливо цінних земель призведе до втрати багатьох пам’яток культури, адже навіть зараз є непоодинокі факти розорювання давніх курганів.

Вікторія Сюмар («Європейська солідарність») запитувала, чим можна пояснити те, що законопроектом пропонується обмежити 60 сотками оренду землі для ведення присадибного господарства, коли тільки для утримання корови потрібно до двох гектарів землі.

Олександр Маріковський («Слуга народу») висловив занепокоєння, що цей законопроект не приділяє достатньо уваги питанням екологічних нормативів використання земель, встановлення і дотримання режиму водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. «Ми занепокоєні тим, що під час децентралізації земель можемо забути про екологічну політику», — сказав він.

Юлія Тимошенко («Батьківщина») звернула увагу, що цим законопроектом скасовується контроль за сівозмінами, що може призвести до виснаження земель.

В цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» (щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок), № 0855. Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський повідомив, що Закон «Про використання земель оборони» пропонується доповнити нормою, яка спрощує процедуру розміщення засобів зв’язку, навігації, спостереження та радіотехнічного забезпечення, що належать підрозділам об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху.

Ухвалений в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів № 2195 передбачає, що продаж земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) має здійснюватися виключно через електронні аукціони. 

Також Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо створення умов для забезпечення виконання зобов’язань України з відокремлення діяльності з транспортування природного газу за Протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, та з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони), № 2359-1. В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2249).

На початку засідання парламентарії ухвалили проект постанови про кошторис Верховної Ради України на 2020 рік (№ 2433).