На знімку (зліва направо): Дмитро Соломянюк, Євген Кудрявець та Ольга Харасахал.

Учениця Малої академії наук України Ольга Харасахал запропонувала метод виявлення метастазів на ранніх стадіях онкозахворювань, за що виборола «золото» на одному з найбільших світових конкурсів наукових проектів MOSTRATEC-2019 у Бразилії.

Ольгу цікавить не тільки наука, вона має активну громадянську позицію. З 14 років дівчина допомагала воїнам АТО в Маріуполі, а нині працює волонтером у госпіталі. Її метод виявлення метастазів уже не перший рік успішно застосовується в Маріупольському онкодиспансері.

Юна дослідниця була переможцем світового конкурсу INTEL ISEF. Як повідомила прес-служба МАН, талановита дівчина отримала особливу відзнаку світового товариства «Вільна наука» з правом публікації в науковому журналі.

У конкурсі MOSTRATEC-2019 узяв участь ще один представник України — учень МАН Дмитро Соломянюк. Він виборов «бронзу» за унікальний метод боротьби з пластиковими відходами та сміттєзвалищами.

«Щороку сотні дітей стають освітніми дипломатами України, і їх перемоги допомагають по-іншому відкрити нашу державу світу», — наголосив заступник директора МАН Євген Кудрявець.

P.S. Днями Ольга Харасахал за свій винахід отримала «золото» та здобула абсолютну перемогу (нагороду «Кращий серед кращих») на Глобальному конкурсі інновацій AIGC у Сінгапурі. У МАН пишаються тим, що всі четверо учасників з України здобули там золоті медалі. Кращою інновацією визнано мультифункціональний пристрій для незрячих «HelpyEyes» Дмитра Лопушанського. Він дає змогу особам з вадами зору визначати кольори, рівень освітленості та перешкоди.

Також високо оцінили ще один винахід для незрячих — механізм оптимального пристрою для читання шрифтом Брайля Софії Петришин. А найвищою відзнакою нагородили Назара Поночевного за сервіс, що автоматично добирає музику до відео. Для цього було створено штучний інтелект, який навчався гармонійно поєднувати відео з музикою на найуспішніших фільмах та відеороликах.

Фото із сайту МОН.