На знімку: Андрій Балонь і Олександр Сорокін під час наради з приводу ситуації на «СхідГЗК».

Державне підприємство «СхідГЗК», до складу якого входять Новокостянтинівська, Інгульська та Смолінська шахти, перебуває в складному фінансовому становищі («Що чекає на селище Смоліне без шахти?!»). Передумови до збитковості «СхідГЗК» виникли через чинний Порядок формування, розрахунку та встановлення тарифів у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє Кіровоградська облдержадміністрація.

У зв’язку зі складним фінансовим становищем керівництвом комбінату було прийнято рішення вивести на простій низку підрозділів, зокрема й Смолінську шахту. Така ситуація спричинила соціальну напругу серед працівників підприємства, які звернулися по допомогу до Президента України й обласної влади.

«Ресурс Смолінської шахти найближчими роками буде вичерпано, тож, відповідно до нормативних документів, що регулюють діяльність уранових підприємств, необхідно буде приймати рішення про її виведення з експлуатації, — повідомив голова ОДА Андрій Балонь. — Як доповідає керівництво «СхідГЗК», за 16 км від Смолінської шахти є досліджені родовища, які в перспективі буде перетворено на новий підрозділ підприємства. До цього підрозділу переведуть шахтарів і працівників зі Смоліного. Для тих, хто вирішить не продовжувати шахтарську справу, розроблять програму перекваліфікації».

Водночас Андрій Балонь підкреслив, що навіть в умовах простою шахтарі отримують дві третини місячної зарплати, адже така професія передбачає серйозні соціальні гарантії.

«Ця проблема існує кілька років. Через необґрунтований тариф на продукцію підприємство не може спланувати свій фінансовий результат. По факту ми бачимо, що воно стає збитковим і це спричиняє соціальну напругу серед його працівників», — підкреслив голова ОДА і висловив впевненість, що соціальна напруга серед шахтарів буде повністю знівельована, коли їм запропонують варіанти працевлаштування. «Водночас вирішення питання «СхідГЗК» для області і України є вкрай важливим, адже урановидобувна галузь є стратегічною для країни», — зазначив він.

За словами керівника підприємства Олександра Сорокіна, нині гірничо-збагачувальний комбінат, Міненергетики та захисту довкілля та НАЕК «Енергоатом» опрацьовують довгостроковий контракт. Очільник краю пообіцяв сприяння в цьому процесі з боку обласної влади. Також підготували листа до профільного міністерства щодо пришвидшення підписання контракту. В ОДА переконані, що найближчими днями переговорний процес з «Енергоатомом» буде позитивно завершено, проведені заходи дадуть змогу підприємству нормально розвиватися, а соціальна напруга зникне.

Фото з офіційного сайту ОДА.