Один з пунктів цього плану — звернутися до Конституційного Суду з проханням розтлумачити, чи може Верховна Рада ухвалювати, а Президент підписувати закон про продаж української сільськогосподарської землі без проведення всеукраїнського референдуму. Про це під час учорашнього брифінгу заявила лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

«Ми уважно вивчили нашу Конституцію, стаття 13 якої каже, що земля та її надра є власністю українського народу, тому ніхто, крім народу, не може розпоряджатися цією власністю», — сказала вона та додала, що, на думку «Батьківщини», закон про ринок землі порушує майже 10 статей Конституції.

Також Ю. Тимошенко повідомила, що звернулася до Конституційного Суду з проханням за-
стосувати до розгляду цього конституційного подання режим невідкладності. «Якщо Конституційний Суд прийме рішення про невідкладний розгляд цього питання, то це означатиме, що він протягом місяця дасть відповідь на це подання», — зазначила вона.

Назвавши звернення до Конституційного Суду «першою лінією захисту», Ю. Тимошенко висловила сподівання, що суд таки винесе рішення, що без всеукраїнського референдуму сільськогосподарську землю продавати не можна, тож Верховна Рада не зможе ухвалити в другому читанні закон про ринок землі.

Водночас вона наголосила, що «Батькіщина» не обмежиться зверненням до Конституційного Суду, а використовуватиме всі конституційні засоби, щоб не допустити остаточного ухвалення й підписання законів про розпродаж сільськогосподарської землі.

Вл. інф.