В Очакові в морській гавані портопункту Президент України Володимир Зеленський і командувач ВМС України ЗСУ адмірал Ігор Воронченко зустріли малі бронекатери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», котрі повернулися з російського полону.

— Я дуже радий, що наші військові катери на місці, — сказав Президент. Він також додав: на кораблях частково відсутнє обладнання та озброєння.

— Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, не вистачає частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі, — наголосив він.

Також глава держави уточнив, що протягом трьох місяців катери відремонтують.

Крім того, Володимир Зеленський поспілкувався з екіпажами суден і подякував морякам за готовність продовжувати службу.

Як з’ясувалося, російські мародери зняли з буксира «Яни Капу», бронекатерів «Нікополь» і «Бердянськ» не тільки все радіообладнання, а навіть плафони для освітлення, електророзетки, унітази й кухонні плити.

На «Нікополі» відсутні вісім радіостанцій, станція космічного зв’язку IRIDIUM. Немає радіолокаційної станції Furuno, надувного човна з мотором і апаратури розпізнавання, вогнегасників, ліхтарів освітлення, аварійного буя, кухонної плити й навіть унітаза.

Озброєння, крім 30-міліметрової артустановки, і весь боєзапас знято.

На малому бронекатері «Бердянськ» відсутнє все перераховане. Крім того, російськими снарядами пробито бронерубку й машинне відділення. Пошкоджено лівий двигун.

На буксирі «Яни Капу» розбито все обладнання в ходовій рубці, немає паливної апаратури, відсутні розетки й плафони, у машинному відділенні пробоїна, залатана пластиром із розсувним упором.

Зазначимо, Росія наполягає на тому, що кораблі передаються «на відповідальне зберігання» — як «речові докази», й, як і раніше, не визнає рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов’язав РФ негайно звільнити полонених моряків і повернути захоплені кораблі.

Фото: president.gov.ua