Днями Фонд соцстрахування заявив, що тимчасово припинив перерахування грошей на виплати лікарняних, а також допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. Причина: сума за заявками на ці виплати перевищила кошторисні призначення за цим напрямом на понад мільярд гривень. Про це інформує прес-служба фонду на своїй сторінці.

«За чинним законодавством фонд не може перерахувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в бюджеті фонду на 2019 рік, прийнятому Кабінетом Міністрів України. За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік видатки було вичерпано 19 листопада. Кошти на рахунках є, але відсьогодні ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету», — прокоментував директор виконавчої дирекції фонду Євген Баженков.

Євген Баженков назвав ситуацію, що склалася, недопустимою: «Фактично виплати припинено через бюрократичні причини. Нині ми ведемо перемовини із Міністерством соціальної політики, яке як орган державного нагляду за фондом може за погодженням із Міністерством фінансів подати проект внесення відповідних змін на затвердження Кабміну. Проект змін напрацьовано, сподіваюсь, Міністерство соціальної політики найближчим часом його подасть. Щойно Кабінет Міністрів прийме зміни, виплати буде поновлено», — наголосив очільник соцстраху.

Водночас учора під час брифінгу заступник міністра соціальної політики Олег Коваль назвав заяву про тимчасове припинення виплат особистою ініціативою поновленого на посаді керівника фонду Євгена Баженкова: «Припинення перерахування грошей можливе лише у разі, якщо є усна чи письмова вказівка керівника виконавчої дирекції фонду. Підстав для припинення немає». За словами урядовця, щодня до Фонду соціального страхування надходить від 60 до 250 млн грн. «Вчора на рахунках фонду було 429 млн грн, а сьогодні вже 550 млн грн. Тобто гроші у них є. Хочу запевнити, що Мінсоцполітики забезпечить здійснення виплат, щойно ми врегулюємо питання з керівництвом фонду», — наголосив Олег Коваль. Ще раніше поновлення Євгена Баженкова на посаді директора виконавчої дирекції ФССУ через суд Олег Коваль назвав «спробою рейдерського захоплення» соцстраху.