Президент Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки Мілослав Кала, Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрій Арістов.

Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Президентом Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, віцепрезидентом EUROSAI Мілославом Калою.

Учасники зустрічі акцентували увагу на важливості обміну досвідом у сфері аудиту бюджетних коштів та підвищення ефективності парламентського контролю. Руслан Стефанчук наголосив на традиційно дружньому ставленні України до Чеської Республіки і підкреслив, що співпраця між країнами відповідає національним інтересам обох країн. За структурою економіки й підходами до державного управління обидві країни мають багато спільного, що «дає можливість навчатися один у одного», сказав він.

Руслан Стефанчук поінформував Мілослава Калу про систему здійснення контрольних повноважень Верховною Радою та назвав її ефективною у сфері якісного управління бюджетними коштами як на рівні парламентського контролю, так і на рівні аудиторських органів, зокрема Рахункової палати. «Особливо цінною така робота є в період бюджетного процесу, оскільки Рахункова палата здійснює експертну оцінку проекту Державного бюджету», — зазначив він.

Водночас Перший заступник глави парламенту наголосив на важливості плідних міжнародних відносин національних аудиторських органів із міжнародними партнерами. «Зважаючи на те, що хвороби у наших країн близькі, рецепти їх подолання також мають бути близькими, тому дуже важливо, щоб органи, на які покладається цей обов’язок, спільно працювали в цьому напрямі», — підкреслив політик.

Руслан Стефанчук назвав надзвичайно цінним проведення в травні-червні наступного року чергового ХІ Конгресу EUROSAI у місті Прага Чеської Республіки. На ньому обговорюватимуть важливі питання діяльності вищих органів аудиту. «Переконаний, що під час Конгресу будуть напрацьовані методики й рішення, які стануть у пригоді і для наших держав, і для всіх учасників EUROSAI», — зазначив Руслан Стефанчук. Українська делегація візьме участь у Конгресі, повідомив він, а також зауважив, що, незважаючи на деякі пророцтва кризи, певні негативні моменти можуть стати «місточками до відкриття нових можливостей для всіх».

Усі корисні напрацювання, визнані на загальному європейському рівні як маркер якості, будуть адекватно імплементовані в українське законодавство, запевнив Р. Стефанчук. «Для нас надзвичайно важливо зберігати високий рівень якості вищих органів аудиту, дотримуватися підходів, які відповідатимуть європейським стандартам і цінностям, та формувати єдині ефективні методики», — підкреслив він.

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, який узяв участь у зустрічі, підкреслив, що EUROSAI стане «вікном можливостей», а також повідомив, що Україна має намір провести аналогічний конгрес ARABOSAI із залученням представників 50 країн світу. «Ми готові допомагати нашим друзям у спільній роботі», — наголосив він.

Своєю чергою Президент Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, віцепрезидент EUROSAI висловив вдячність українській стороні за можливість поспілкуватися з різними представниками органів влади та працівниками Рахункової палати України і засвідчив «тверду чеську позицію щодо ситуації, в якій опинилася Україна». За його словами, в рамках Конгресу планується широкий обмін досвідом між аудиторськими органами з 30 європейських держав, напрацювання методів боротьби з негативними явищами у бюджетній сфері, а також надання доступу 40 країнам до загальної бази даних аудиту.

У зустрічі також узяв участь голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.