Притягнути Російську Федерацію до відповідальності за знищення культурної спадщини на тимчасово окупованих та анексованих територіях України, включаючи санкції та кримінальні справи, можна тільки через міжнародне правосуддя. Для цього необхідна ратифікація ІІ Протоколу Гаазької конвенції. На цьому наголошує народний депутат України від фракції «Голос», секретар Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Ратифікувавши ІІ Протокол до Гаазької конвенції, Україна розширить та підкріпить свої аргументи на дипломатичному фронті, вважає парламентарка. Адже без ратифікації Україна не зможе використовувати цілу низку інструментів, які передбачає міжнародне законодавство для захисту культурної спадщини у зонах збройних конфліктів. Росія ратифікувала Гаазьку конвенцію та І Протокол до неї, але не виконує свої зобов’язання і буде нести відповідальність за це.

— Ми можемо повернутися у Крим, який вже не буде кримським. Ми фактично не знайдемо нікого, кого зможемо притягти до відповідальності за, наприклад, знищення Ханського палацу в Бахчисараї або відповідального за руйнування пам’яток, спадщини, вивезення цінностей, проведення археологічних розкопок і вивезення їх на територію Російської Федерації, — відзначила Соломія Бобровська. — Попри те, що на нашій території вже кілька років тривають бойові дії, ми ще не зробили елементарних зусиль для збереження культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях.

— У ІІ Протоколі мова йде, по-перше, про персональну кримінальну відповідальність за знищення, вивезення історичних пам’яток, культурної спадщини рухомої чи нерухомої, — звертає увагу депутатка. — По-друге, свідоме знищення пам’яток прирівнюється до військового злочину. І одне з найважливіших і найбільш принципових питань — призначення інституційного органу, так званого комітету із захисту культурних цінностей.

— Що Україна отримає у реальності? Це прохання і підстава для моніторингу тих місій, які мають право доступу на тимчасово окуповані та анексовані території. Фактично — це стане підставою для компенсації витрат, а відповідно — заявкою України, після повернення наших територій, до РФ за знищену або зруйновану культурну спадщину, — резюмувала Соломія Бобровська. — Росія розуміє наслідки за умови ратифікації ІІ Протоколу Гаазької конвенції. Усі, хто бере участь у злочинах, отримають чіткий сигнал, що Україна не відступить. Якщо вони хочуть зберегти зв’язок з цивілізованим світом, не варто продовжувати злочини. А за усе скоєне — доведеться відповісти через санкції, ізоляцію та кримінальні справи. Необхідно у найкоротші строки зробити все необхідне для ратифікації цього Протоколу для збереження всіх пам’яток на тимчасово окупованих територіях. Допоки Україна не докладе всіх зусиль, щоб зберегти своє, доти не варто йти з простягнутою рукою по світу з проханням допомогти. Це наша відповідальність.