Участь у презентації та обговоренні програми взяли міжнародні експерти і представники Донецької облдержадміністрації.

Заступник голови ОДА Денис Клюшников розповів про нагальні проблеми, що виникли через масове неконтрольоване затоплення шахт на тимчасово окупованих територіях, і наголосив, що для області дуже важливо використовувати провідний досвід європейських партнерів.

Міжнародний експерт з питань реструктуризації вугільної промисловості доктор Рольф Петрі поінформував присутніх про досвід Німеччини у ліквідації шахт і подальшого поводження з шахтними водами. «Промисловий регіон Рур має багато спільного з українським Донбасом. Раніше тут було понад 150 вугільних підприємств, у 2005 році залишилось сім, нині не діє жодне. У Німеччині працюють системи відливу та очищення води навіть на копальнях, закритих ще у першій половині ХХ століття. Україні також доведеться впроваджувати схожі системи, щоб у подальшому уникнути екологічної катастрофи», — зазначив Рольф Петрі.

Доктор Петрі також розповів про технологію контрольованого затоплення шахт, яку використовують у країнах ЄС та деяких інших. Він зазначив, що при правильному стратегічному плануванні це жодним чином не впливає на стан довкілля. «Воду, що відкачують із вугільних шахт, можна очищати кількома методами та використовувати у сільському господарстві або ж зливати до водойм. У Німеччині також існує практика використання частково очищених шахтних вод у централізованих системах опалення та виробничих процесах», — зауважив він.

Фото прес-служби Донецької ОДА.