Члени ради підготували поправки до регламенту засідань, зокрема ті, що забороняють засиджуватися на роботі до ночі, або й до ранку, що теж буває.

Як пише портал Spiegel online, посилаючись на проект документа, приводом для дискусії і перегляду графіка роботи стала надзвичайна подія 7 листопада. Цього дня одразу два народні обранці під час засідань мало не знепритомніли. Спочатку зле стало 41-річному Маттіасу Хауеру з фракції християнських демократів. Довелося викликати «швидку допомогу». Невдовзі те само сталося і з представницею партії «лівих» 56-річною Сімоне Баррієнтос.

Ці інциденти не оминула увагою керуюча рада Бундестагу, котра закликала до дискусії лідерів усіх фракцій. Під час дебатів минулої середи їм вдалося домовитися про розумне впорядкування законодавчого процесу. Середній час, відведений для дебатів, скорочено з 38 до 30 хвилин, а парламентські слухання триватимуть одну годину замість традиційних півтори. Із особливо перевантаженого четверга, коли депутатам нерідко доводиться зустрічати світанок на робочому місці, п’ять пунктів порядку денного вирішено «перекинути» на середу. Новий регламент ще слід затвердити під час спеціального голосування.

Також канцлер Ангела Меркель, виступаючи в цей день у Бундестазі, заявила про те, що вона має намір допрацювати свій канцлерський термін повноважень до кінця. Як і урядова коаліція. «Я вважаю, пані та панове, — сказала глава німецького уряду, — що нам слід відпрацювати весь термін повноважень до кінця, і я маю намір це зробити», — йдеться у викладених на сайті парламенту документах засідання.

Так Меркель спростувала чутки в ЗМІ, котрі точаться упродовж кількох останніх місяців, про те, що вона може достроково піти з посади канцлера через проблеми зі здоров’ям.

Минулої осені Ангела Меркель вирішила не переобиратися на новий термін у 2021 році, а також відмовилася очолювати надалі партію ХДС. Вона заявила, що більше не претендуватиме на будь-яку політичну посаду після 2021-го, коли закінчиться термін її перебування на посаді федерального канцлера. До такого рішення 64-річну Меркель, котра очолювала партію з 2000-го, а уряд Німеччини — з 2005-го, підштовхнули провальні для ХДС і союзної партії ХСС результати виборів. Ангела Меркель вчетверте очолила кабінет у 2018 році й має пропрацювати ще до 2021-го.

Берлін.

Фото: dw.com