Міністри енергетики України — Олексій Оржель та Росії — Олександр Новак 28 листопада обговорили у Відні підготовку до підписання договору про транспортування газу через українську газотранспортну систему, повідомило Міністерство енергетики та захисту довкілля України на своєму сайті.

Це вперше від початку агресії Росії щодо України відбулися газові переговори в двосторонньому форматі без участі європейських партнерів. Попри те, що головною темою переговорів названо саме транзит, однак під час зустрічі говорили про його умови, а точніше — про вимоги, які висуває «Газпром» стосовно «Нафтогазу». Як повідомила прес-служба російського Міністерства енергетики, сторони обговорили питання врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів та перспективи прямої закупівлі російського газу для споживачів України. Іншими словами, «Газпром» очікує, що Україна відмовиться від позовів і своїх перемог у Стокгольмському суді й знову почне купувати газ у «Газпрому», а не у європейських партнерів. Окрім того, російська компанія вимагає скасувати рішення Антимонопольного комітету України про накладення на «Газпром» штрафу за «порушення економічної конкуренції» та відкликати клопотання «Нафтогазу України» про ініціювання Європейською комісією розслідування проти російської компанії. За інших умов «Газпром» погрожує не продовжувати договір про транзит. І якщо раніше виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що Україна не буде перекривати газовий вентиль до Європи навіть, якщо до 1 січня не вдасться укласти нову угоду, то в Москві відповіли, що без угоди транзит газу територією України не відбуватиметься.

На сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України про вимоги «Газпрому» не згадують. Натомість зазначається: «Сторони обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил та домовилися активізувати роботу.

Надалі переговори планується продовжувати як у двосторонньому, так і у тристоронньому форматі за участі європейської сторони». «Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства та на економічно обґрунтованих умовах — це питання енергетичної безпеки не лише України, а й Європи. Ми як надійний партнер повинні забезпечити стабільність та безперебійність транспортування природного газу на європейські ринки», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 27 листопада Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час брифінгу за результатами засідання уряду заявив: 
«У нас є переговори про продовження транзиту газу до ЄС, це перемовини, які ведуться... Не існує окремих перемовин про купівлю газу у РФ». Він наголосив, що Україні потрібен контракт за європейськими правилами на довгий період (а не на один рік, на чому наполягає «Газпром»). «Довгостроковий контракт — це не питання грошей, а питання енергетичної безпеки», — сказав Олексій Гончарук. «Ми будемо робити все залежне, аби ринковими методами зробити дешевшим ціни на енергоносії, але точно не ціною здачі національних інтересів», — наголосив Прем’єр-міністр України.