На знімку: під час зустрічі народних депутатів України з представниками Донецької ОДА.

У Краматорську відбулася робоча зустріч народних депутатів України з представниками Донецької облдержадміністрації, на якій обговорено зміни в адміністративно-територіальному устрої Донеччини. У заході взяв участь заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

За словами заступника голови облдержадміністрації Юлії Костюніної, на території області передбачено утворення 65 об’єднаних територіальних громад (45 — на території, підконтрольній українській владі, та 20 на території, тимчасово непідконтрольній українській владі). Останні зміни до Перспективного плану Донецької області затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 469-р.

Роз’яснюючи особливості ситуації з урахуванням непідконтрольної території, директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Наталія Чукова зауважила:

«Стосовно поділу непідконтрольної території, то він має здебільшого географічний характер і базується на тих економічних показниках, що є у відкритому доступі. З 2014 року кардинально змінилися чисельність населення та структура промисловості. Більшість промислових підприємств або закриті й не працюють, або працюють не повною мірою. Тобто, казати про те, що вони можуть якимось чином наповнювати бюджет, казати, що ці райони чи громади будуть спроможними, не можна. Після закінчення війни ми розуміємо, що чисельність населення не буде такою, як була до неї. Більшість людей, які змогли виїхати чи хоча б якось організувати своє життя, за ці п’ять років увійшла вже до якихось інших громад. Багато підприємств також виїхало разом зі своїми працівниками. Тому цей поділ є більш географічний та не має під собою такого економічного підґрунтя, як усе те, що стосується підконтрольної українській владі сторони».

Представники Донецької ОДА зазначили, що були пропозиції зробити шість чи вісім районів, але, порадившись із фахівцями, зупинилися безпосередньо на варіанті з п’яти. Все через те, що за тієї щільності населення, яка є у нашому регіоні, а також за тієї кількості промислових об’єктів  створювати райони, виходячи, наприклад, з освітнього чи медичного районування, неможливо. Розподіл області по районах здійснювався, насамперед, виходячи з рівня логістичного сполучення, промислового розвитку та чисельності мешканців певних населених пунктів.

Фото прес-служби Донецької ОДА.