Її встановили на стіні будинку на Новому бульварі, де проживав легендарний житомирянин. Це перша подібна пам’ятна табличка в облцентрі: на ній, крім кольорового портрета Франца Карловича та короткого присвятного напису, розмістили також QR-коди, завдяки яким можна дізнатися більше про видатного земляка.

Франц Бржезицький за своє життя пройшов усі кола пекла. У дитинстві хлопчик пережив Голодомор, а у 1938 році втратив родину: батька розстріляли енкавеесники, а матір заслали до Сибіру. Під час окупації Житомира німцями юнак разом із друзями створив підпільну антифашистську організацію. У 1942-му його заарештували і кинули до камери смертників, проте згодом замінили страту на концтабір Майданек. З 1240 осіб того житомирського етапу вижили і повернулися додому лише семеро. Після трьох концтаборів — Майданека, Гросс-Розена та Ляйтмеріца — Франц повернувся до Житомира, де його знову заарештували і відправили до Омського табору для політв’язнів, де він перебував більш як п’ять років. Звільнили та реабілітували Бржезицького лише після смерті Сталіна.

Франц Бржезицький стояв біля витоків Житомирської обласної спілки поляків та був одним з ініціаторів повернення польській релігійній громаді Семінарійського костелу святого Йоана з Дуклі і благоустрою польського цвинтаря, сплюндрованого за роки радянської влади.

Меморіальну дошку людині-легенді встановили за ініціативи громадської організації «Студентський польський клуб». Після її відкриття в місті відбувся творчий вечір пам’яті Франца Бржезицького.

Фото із сайту Житомирської міської ради.