Зранку під стінами Верховної Ради — як традиційно біля Маріїнського палацу, так і на проїжджій частині вулиці Грушевського — мітингували прихильники влади та Партії регіонів із вимогою ухвалити закон про державний бюджет України на 2014 рік.

Лейтмотивом виступів зі сцени народних депутатів-регіоналів та громадських активістів було те, що зволікання із прийняттям головного фінансового плану держави призведе до затримки виплат зарплат і пенсій, треба не мітингувати, а працювати. «Ми, Схід України, не майдануємо, а працюємо, наша молодь навчається. Ми не хочемо залишитися без засобів до існування — без роботи, зарплати, пенсій, стипендій», — говорила зі сцени представниця Макіївки. «Рада, приймай бюджет, варіанта іншого немає», — скандували в колоні мітингувальників із Керчі. Люди тримали в руках державні стяги та прапори з символікою Партії регіонів, а також транспаранти з гаслами «Бюджет-2014 — стабільність і економічне зростання», «Недопустимо розхитування держави» та інші. Під стінами парламенту також чергували правоохоронці.

Народний депутат із фракції Партії регіонів Андрій Пономарьов у своєму виступі наголосив, що до нього зверталося багато директорів промислових підприємств, шахт, підприємці та фермери з проханням прийняти бюджет, щоб знати, за якими правилами працюватимемо цього року. «Так, бюджет не ідеальний, але треба переконувати і змінювати не криками, а доказовою базою», — сказав депутат. — Прийняття бюджету — це перший крок до стабілізації ситуації в державі». Парламентарій спрогнозував, що рік буде складним і впродовж року буде внесено коригування до основного фінансового документа країни.

Відносини України як з Європою, так і з Росією мають бути взаємовигідними, — наголосив у своєму виступі депутат-регіонал Анатолій Близнюк. Він зауважив, що саме в такій ідеології влада й уряд вибудовують свою роботу. «Завдання номер один — працювати над розвитком економіки. Відтак буде і бюджет, і соціальні стандарти», — наголосив парламентарій, підкресливши, що не можна допустити розриву країни.

Після закриття сесії парламенту перед мітингувальниками виступив і Прем’єр-міністр України, голова Партії регіонів Микола Азаров. Він подякував людям за підтримку депутатів у складній обстановці. «Неприйняття бюджету — це гірше для країни, це невизначеність, неможливість для уряду виконувати соціальні зобов’язання», — сказав прем’єр. М. Азаров розкритикував дії опозиції за принципом «чим гірше, тим краще», і пообіцяв людям, що вже цьогоріч вони відчують позитивні зміни в країні.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу заявив журналістам, що акція прихильників влади у Маріїнському парку, скоріш за все, буде завершена на виконання рішення Вищого адміністративного суду про обмеження мирних акцій протесту в центрі столиці до 8 березня. «Суди прийняли відповідні рішення і міністр юстиції звернувся до сторін, щоб припинити акції у центрі міста, — сказав О. Єфремов. — Будемо розглядати це питання і виконувати вимоги закону».

ДОСЛІВНО

Микола Азаров, Прем’єр-міністр України:

«2014 рік буде складним, але Президент і уряд роблять усе для забезпечення стабільності в країні. Протягом року відбудеться зниження ціни на газ передусім для промисловості. А зростання зарплат у промисловості збільшить надходження до Пенсійного фонду, що зробить можливим зростання пенсій».

Київ. Маріїнський парк. Акція прихильників Партії регіонів на підтримку чинної влади.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.