Глава МЗС України Вадим Пристайко під час переговорів на полях саміту НАТО, який відбувається 4-5 грудня в Лондоні, сподівається на допомогу союзників у врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу Sky News. 

«Я навіть вигадав слово — Ruxit. Це не має відношення до Brexit. Ми хочемо, щоб Росія залишила Україну. Цього ми намагаємося досягти. А чи допоможуть нам зустрічі тут, ми подивимося, сподіваємося на це», — сказав Пристайко, повідомляє «Європейська правда». Він також зауважив, що Україна «намагається стати частиною НАТО багато років, і попри те, що в нас іде війна, ми зберігаємо цей курс». «Про це я хочу нагадати лідерам», — сказав міністр.

Учора Валентин Пристайко взяв участь у конференції NATO Engages, яка пройшла паралельно із зустріччю лідерів НАТО. Разом із міністрами оборони Естонії і Литви, а також грузинським колегою Пристайко взяв участь у панелі під назвою «Від Балтійського до Чорного моря: безпека передової НАТО».

Стосовно саміту НАТО, то попри те, що задумувався він як ювілейний з нагоди 70-річчя створення Альянсу, теми, котрі запланували для обговорення, зовсім не святкові. Одна з них — триваюча агресія РФ проти України та можливості НАТО попередити подібні дії РФ щодо країн — членів Альянсу. Зокрема, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам: «НАТО не визначає Росію як ворога, але докладає зусиль, аби військове вторгнення РФ, яке сталось в Україні, не повторилося проти членів Альянсу».

«Ми посилаємо Росії дуже сильний сигнал через присутність сил НАТО в Польщі та країнах Балтії: коли станеться атака на Польщу або країни Балтії, відповість весь Альянс. Таким чином, ми запобігаємо атаці, це мета НАТО», — сказав він. «Звичайно, ми бачимо новий вид тероризму — «Ісламська держава», сильніша і жорстокіша, ніж терористичні організації в минулому. Ми бачимо більш напористу Росію, яка вкладає значні кошти в сучасну військову техніку, включаючи ядерну зброю, порушуючи тим самим міжнародні договори. Ми бачимо кіберзагрози. І змінюється порядок світових сил, де позиції Китаю дуже сильно зростають. Ми повинні бути готові до невідомого», — сказав Єнс Столтенберг. Також він повідомив, що під час саміту плановано ухвалити рішення щодо оборони Польщі та країн Балтії: «По-перше, в нас є плани захищати цей регіон. По-друге, в нас є не тільки плани, а й бойові можливості — навіть більші, ніж будь-коли», — цитує Столтенберга «Європейська правда».

Однак, чи вдасться задум реалізувати, поки невідомо, оскільки раніше Туреччина заявила, що не схвалить цей план, поки країни НАТО не підтримають Анкару в її політиці стосовно сирійських курдів.

Також на саміті в Лондоні плановано схвалити першу в історії доповідь НАТО про виклики, пов’язані зі швидким зростанням і мілітаризацією Китаю, і погодити нову формулу внесків до загального бюджету Альянсу, на чому наполягали Сполучені Штати.