Представники обласної влади, органів місцевого самоврядування, підприємці, громадські діячі та народні депутати радилися, як консолідувати зусилля всіх гілок влади та громадськості області для формування майбутнього Луганщини. Форум став першим заходом, спрямованим на визначення та узгодження цілей і переліку завдань, реалізація яких важлива для трансформації області.

Два дні учасники обговорювали ідеї та шукали рішення для впровадження змін у таких напрямах, як економіка, кластери та інноваційний бізнес, розвиток сільських територій та інфраструктури, енергетична безпека, управління, послуги та соціальна згуртованість. В Україні за підтримки Світового банку запустили Фонд відновлення і майбутньої реінтеграції Донбасу. Під дію програми Фонду потрапили і контрольовані українською владою території, і тимчасово їй непідконтрольні. Було обговорено і цей важливий нюанс. Проблем тут багато, починаючи від соціального колапсу і закінчуючи знищеною інфраструктурою. По обидва боки лінії розмежування проблеми досить типові, тож розв’язувати їх потрібно не окремо, а в комплексі. Такого висновку дійшли учасники форуму, і, як свідчать їхні виступи, розуміння, як це зробити, вже є.

Участь у форумі взяли також представники міжнародних організацій, які реалізують на Луганщині свої програми підтримки. Одним зі стратегічних завдань проекту USAID, наприклад, є допомога регіону у згуртуванні місцевих лідерів та жителів задля позитивних економічних змін. За словами керівника на-
пряму сталого економічного розвитку проекту USAID Брайана Мілаковського, нині варто змінити ментальне сприйняття Луганської області, щоб показати інвесторам, що тут розвивається малий бізнес, створюються робочі місця й люди стають активніші.

Власне, до цього прагне й обласна влада. «Залучення зовнішніх інвестицій є вкрай важливим для економіки області, — підкреслив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. — Тому ми не маємо права втрачати кошти, які виділяються фондами міжнародних організацій для соціальноекономічного розвитку регіону». Він відзначив, що серед інвесторів спостерігається певне пожвавлення та посилення інтересу до області. Сергій Гайдай повідомив, що в Києві спілкувався з чотирма представниками міжнародних організацій, які мають наміри надавати допомогу для відновлення регіону.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан зазначив: його організація зацікавлена в тому, щоб територіальні громади області розвивали свій економічний потенціал. Першим внеском у цю роботу стало проведення форуму «Економіка — це основа розвитку територіальних громад», підкреслив він.

Фото зі сторінки Наталії Бойко у Фейсбуці.